Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Gränskontrollerna troligen kvar hela våren

De tillfälliga gränskontrollerna blir troligen kvar under hela våren. Det beskedet gav migrationsminister Morgan Johansson (S) på onsdagen efter ett möte med sina nordiska kollegor på Arlanda. Samtidigt stod det klart att idén om en gemensam nordisk gräns är död.

– Varje land ansvarar för sin egen gräns, konstaterade Morgan Johansson – och de andra ministrarna nickade instämmande.

På grund av finskt motstånd och svensk skepsis verkar därmed idén som den danske statsministern Lars Løkke Rasmussen nyligen lade fram, om en gemensam nordisk gräns, ha fallit platt till marken.

I stället fokuserar varje land på sin egen gräns. På torsdagens regeringssammanträde fattas beslut om att förlänga de svenska gränskontrollerna i ytterligare 30 dagar.

Morgan Johansson ser framför sig en växande flyktingström under våren och tror därför att kontrollerna förlängs månadsvis fram till i sommar.

– Vi befinner oss mitt i vintern, och ju längre tiden går, desto mer ökar risken för att vi hamnar i samma situation som i höstas, säger han till DN.

Tidigare har inrikesminister Anders Ygeman, efter kritik från Öresundspendlare, lovat se över de dubbla kontrollerna med id-kontroller på tåg, bussar och färjor och därefter gränskontroll. Men någon sammanslagning av de båda kontrollerna är ännu inte aktuell.

– Vi behöver de här kontrollerna. Vi ser ju hur situationen är på kontinenten. Vi har flera hundra tusen flyktingar i Tyskland som inte sökt asyl där, säger Morgan Johansson.

Inom kort ska också den danska regeringen fatta beslut om de stickprovskontroller som införts mot den tyska gränsen ska förlängas. Någon id-kontroll av svensk modell, som tidigare diskuterats, verkar inte vara aktuell.

– Den form av gränskontroll som vi har är proportionell till det behov som vi har, säger den danska integrationsministern Inger Støjberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.