Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Guide: Det här är Acta-avtalet

Läs om sekretessen, illegal fildelning och konflikten mellan rika och fattiga länder.

Vad är Acta?
Acta är ett internationellt avtal om åtgärder mot piratkopiering och varumärkesförfalskning. Det har förhandlats fram av USA, EU-länderna inklusive Sverige och nio andra stater (se faktaruta här intill). Syftet är att få gemensamma minimiregler för hur intrång i upphovsrätt, patent, varumärken med mera ska beivras. Det motiveras med att falska varor och kopior skadar lönsamheten i många branscher.

Varför deltar inte fler länder i Acta?
Det bottnar i att de finns en djup konflikt mellan å ena sidan de rikaste industriländerna, å andra sidan de snabbväxande och de fattiga länderna. Indien, Kina, Brasilien med flera anser att nuvarande immaterialrätt (patent, upphovsrätt mm) skapar orättvisa hinder för spridning av livsviktig kunskap, exempelvis miljöteknologi och medicin. Diskussionen har gått i stå i FN-organet Wipo och därför valde vissa länder att i stället skapa Actaavtalet.

Varför hölls Actaförhandlingarna hemliga?
Eftersom det kallades för ett handelsavtal kunde vissa parter, däribland USA, kräva sekretess. Om diskussionen hade förts i Wipo hade det skett med större öppenhet. Sekretessen har kritiserats hårt eftersom avtalet berör frågor av stor betydelse för de deltagande ländernas medborgare. Redan på ett tidigt stadium började dock dokument läcka ut. Tack vare internet fick de snabbt spridning och därigenom formades en stark och kritisk opinion mot avtalet. EU och Sverige ville ha mer öppenhet och efterhand offentliggjordes mer material. Här finns hela avtalet att läsa.

Säger Actaavtalet att de som fildelar illegalt ska stängas av från internet?
Nej, det gör det inte. Sådana förslag lades fram under förhandlingarna av bland andra USA men de finns inte med i den slutgiltiga texten. Däremot säger avtalet att man ska ”främja samarbete mellan tjänsteleverantörer och rättighetsinnehavare för att komma till rätta med intrång i den digitala miljön”. Avtalets kritiker menar att detta kan leda till att internetoperatörer känner sig pressade att stänga av användare för att inte själva hållas ansvariga.

Ska internetoperatörer enligt Actaavtalet kontrollera om kunderna fildelar illegalt?
Nej, EU:s och Sveriges lagar om vad operatörerna får och inte får göra gäller även fortsättningsvis. Men även här menar kritikerna att Acta kan skapa ett tryck på operatörerna så att de känner sig tvungna att gå längre än tidigare.

Ger Actaavtalet tullen rätt att undersöka din laptop i jakt på illegala filer?
Avtalet säger varken att tullen ska eller inte får göra så. Där sägs bara att det är upp till varje land om man vill göra undantag för privat bagage.

Hindrar Acta-avtalet fattiga länder från att få tag i medicin?
Detta är en av de mest omstridda frågorna och som på många andra punkter handlar det om att avtalstexten öppnar för olika tolkningar. Kritikerna menar att avtalet ger läkemedelsföretag utökade möjligheter att få transporter av mediciner stoppade i tullen om man misstänker intrång i patenträttigheter. Actas försvarare hävdar att farhågorna är obefogade.

Har Acta-avtalet börjat gälla?
Nej. Förhandlingarna är slutförda och det finns en färdig avtalstext. Nu ska de deltagande ländernas parlament säga sitt, däribland Sveriges riksdag. Den svenska regeringen planerar att lägga fram en proposition i höst. Även EU-parlamentet måste godkänna avtalet om EU ska ansluta sig. Den slutgiltiga omröstningen där sker den 4 juli.

Länderna bakom Acta-avtalet

Australien
EU-länderna inklusive Sverige
Japan,
Kanada,
Marocko
Mexiko
Nya Zealand,
Singapore
Schweiz
Sydkorea
USA

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.