Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Gulan Avci får toppost i krisande L

Other: Roger Turesson

Gulan Avci blir integrationspolitisk talesperson för Liberalerna.

Därmed får hon en nyckelroll i valrörelsen för det krisande partiet.

– Blir det maktskifte efter valet så kommer Liberalerna att kräva integrationsministerposten, säger hon.

Gulan Avci gick mot strömmen när hon för sexton år sedan ansökte om medlemskap i dåvarande Folkpartiet. Liberalerna balanserade på fyraprocentsspärren till riksdagen. I skuggan kämpade unga politiker som Nyamko Sabuni för att lyfta integrationsfrågorna.

Det var först i augusti 2002, när den dåvarande partiledaren Lars Leijonborg lanserade förslaget om ett språktest för medborgarskap, som motgångarna vändes till framgång.

– Det var väldigt, väldigt roligt. Vi var ju uträknade och sedan kom vi ut i de frågor som jag brinner för och vi pratade med en sådan tydlighet att väljarna förstod. Det blev en fantastisk positiv spiral, minns Gulan Avci.

Det är många liberaler som drömmer om att upprepa succén. I sådana fall får Gulan Avci en huvudroll. Sedan hösten 2014 är hon ordförande för Liberala kvinnor, med kampen mot hedersförtryck som ett fokus. Nu blir hon även integrationspolitisk talesperson.

– Jag kommer att bidra med tydlighet. Vi har haft den absolut största invandringsvågen under 2015 och utmaningarna har blivit än mer större. Vi ser enorma klyftor. Därför vill vi lägga betoningen på att bekämpa parallellsamhällen, få en tidig språkinlärning och öppna arbetsmarknaden för fler riktiga jobb, säger hon.

Gulan Avci kom själv till Sverige som kurdisk flykting från Turkiet när hon var fem år gammal. Familjen hamnade i Bredäng i södra Stockholm. 

På den tiden var Nalin Pekgul den lysande unga kurdiska stjärnan i Socialdemokraterna, och många kurdiska ungdomar gick med i SSU och åkte på kurs till Bommersvik. Men Gulan Avcis föräldrar ville inte att hon skulle följa med.

– Min pappa tyckte inte att jag skulle åka på ett politiskt läger utan att veta varför jag gjorde det, säger hon.

I stället engagerade hon sig i Kurdiska ungdomsförbundet. Det var så hon kom i kontakt med hedersfrågorna. Den unga kurdiskan Fadime Sahindal blev en symbol i kampen mot förtrycket. I januari 2002 mördades hon av sin pappa.

– Fadime blev en röst och ett ansikte för alla de flickor och kvinnor som lever i skuggan och hon fick betala det högsta priset. Mitt engagemang i hedersfrågorna är grundat i hennes mod. Själv har jag alltid haft min frihet. Men hennes fall fick mig att inse att vi verkligen hade stora problem i vår egen grupp, säger Gulan Avci.

Efter maktskiftet 2006 kunde Folkpartiet lägga beslag på integrationsministerposten. Den nya alliansregeringen ökade resurserna till kvinnojourerna och antog en handlingsplan mot hedersförtrycket. 2010 infördes en reform av etableringen, och Arbetsförmedlingen fick ett övergripande ansvar för att nyanlända skulle komma i arbete.

Sedan halkade integrationsfrågorna ned på dagordningen.

– Både mitt parti och alla andra partier har anledning att vara självkritiska. Det fanns en polarisering i debatten där vi anklagades för rasism av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Vi hade ett motstånd i alliansen i språkfrågan. Sedan kom Sverigedemokraterna in i riksdagen 2010 och då blev det som en våt hinna över hela debatten, säger Gulan Avci.

Hon tycker att Liberalerna och alliansen tappade värderingsfrågorna.

– Under alliansregeringen var arbetslinjen otroligt viktig. Men vi förklarade inte vad ett arbete kan betyda för integrationen. Vi pratade inte om hur inte minst kvinnor kan lära sig om rättigheter och skyldigheter och hur de lär sig språket i en social kontext med andra människor på en arbetsplats, säger hon.

Nu är det många partier som vill in i integrationsdebatten. Men Gulan Avci tycker att de saknar helhetsperspektiven.

– Ta Socialdemokraterna. Det är partiet som avskaffade integrationsministerposten. Det är bara panikåtgärder hela tiden. När statsministern pratar om att sätta in militär i förorterna, då har han inte fattat någonting av den utsatthet som finns därute med parallellsamhällen och moralpoliser och religiös extremism, säger Gulan Avci.

Hon har också en och annan synpunkt på de andra allianspartiernas agerande.

– Det är bra att Moderaterna nu har förstått värdet av språket när det gäller integrationen. Men det hade varit välkommet om de hade stått för den linjen när vi faktiskt hade regeringsmakten. Sedan har vi partier som tycker att vi kan ha en stor invandring, men lämna människor som kommit hit vind för våg. Jag tycker mig ha sett att Centerpartiet har tagit ställning för att folk ska klara sig själva. Det motverkar inte parallellsamhällen, utan förstärker dem.

Enligt bland annat DN/Ipsos kommer integration och migration att ligga högt på den politiska dagordningen i valet 2018. Men frågan är om Liberalerna kan återerövra väljarnas förtroende.

– Jag tror att väljarna kommer ihåg att vi lyfte på locket. Blir det maktskifte efter valet så kommer Liberalerna att kräva integrationsministerposten. Och vi kommer inte att backa för frågan om hur viktigt språket är, säger Gulan Avci.

Och om Sverigedemokrater säger att ni bara sviker efter valet, vad svarar du då?

– Då svarar jag till väljarna att den tiden är förbi när Sverigedemokraterna kunde skrämma oss. Vi kommer att fortsätta att ta kampen för viktiga frihetsfrågor oavsett vad Sverigedemokraterna säger.

Och när du säger att Liberalerna kräver integrationsministerposten, betyder det att du är nästa integrationsminister?

– Nej. Jag menar att Socialdemokraterna avskaffade en av de viktigaste ministerposterna. Om vi bildar en alliansregering ska vi se till att den återinförs och vi hade ju integrationsministerposten under åtta år. För mig nu när jag träder in i den här rollen är det viktiga att vi kommer ut med vår politik och skapar trovärdighet hos väljarna. Sedan efter maktskiftet så kan vi börja prata om namn.

Oavsett vilket kommer du att ha en framskjuten position i en viktig fråga. Vad tänker du om det?

– Jag hade inte tackat ja om jag inte hade ett förtroende i partiet och från partiledaren. Jag vet att jag kommer att få jobba hårt som talesperson för vad som kommer att vara några av valets absolut viktigaste frågor. Men jag har jobbat med dem i 17 år. Jag tror att jag kan bidra.

När du åker tillbaka till Bredäng, vad möter du då?

– Mycket stolthet. Man kan tro att människor i förorten inte följer samhällsdebatten, men det gör de ju. Väldigt många ser mig som en förebild för barn eller barnbarn.

Du möts inte av aggression när du till exempel säger att ni ska prata klarspråk?

– Tvärtom. Tvärtom. Jag brukar ju prata med mammas väninnor och jag frågar dem vad de skulle önska, om de fick börja om. Att lära sig språket, svarar de. De har inte fått samma möjlighet till delaktighet.

 

Fakta.Gulan Avci

Född: 1977 i Kurdistan i Turkiet. Kom till Sverige och Bredäng i södra Stockholm som femåring.

Familj: Två söner.

Bor: Lägenhet i Stockholms innerstad.

Bakgrund: Ordförande i kurdiska ungdomsförbundet. Banktjänsteman.

Politisk karriär: Medlem och valombudsman 2002. Integrationssamordnare i Stockholms stad. Invald i Stockholms stad 2006. Statsrådsersättare i flera omgångar 2009-2014 för Jan Björklund, Birgitta Ohlsson och Maria Arnholm. Ordförande för Liberala kvinnor från hösten 2014. Integrationspolitisk talesperson från 2018.

Fritid: Har som nyårslöfte att träna två gånger i veckan under valåret 2018.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.