Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Gunilla Herlitz: Det finns inga faktafel i intervjun

Statsminister Fredrik Reinfeldt kritiserar DN.
Statsminister Fredrik Reinfeldt kritiserar DN. Foto: Scanpix
Statsminister Fredrik Reinfeldt har väckt starka reaktioner efter sitt uttalande om hyresrätter i Stockholms innerstad. I ett mycket ovanligt utspel väljer han nu att kritisera Dagens Nyheter för publiceringen och lägga ut hela intervjun på nätet - ett nytt drag i svensk politik.

Dagens Nyheter har skildrat de växande klyftorna på Stockholms bostadsmarknad i en rad artiklar. I serien har statsministern också gett sin syn på saken och den roll som hyresrätterna spelar i Stockholm. Han ansåg bland annat att hyresrätten inte fungerade i innerstaden.

Men uttalandet väckte starka reaktioner och på tisdagen skickade statsministern ut ett pressmeddelande med rubriken ”Reinfeldt: Hyresrätter en bra idé i city”. Därtill läggs den bandade intervjun ut på regeringens hemsida. Detta trots att intervjun med Fredrik Reinfeldt återges noggrant i DN:s artiklar.

DN:s chefredaktör Gunilla Herlitz är förvånad.

– Det är mycket märkligt att Sveriges statsminister väljer att kritisera en tidning på det här sättet, säger hon.

– Det finns inga faktafel i intervjun. Han får upprepade frågor om sin syn på hyresrätten och återkommer till att han inte tycker att systemet fungerar i innerstaden. Det framkommer också att han samtidigt ställer sig positiv till hyresrätten som ett stöd för dem som inte har kapitalinsats att köpa en bostad för.

Gunilla Herlitz framhåller att DN vill vara öppen med sin publicering.

– Vi lägger ut hela intervjun på DN.se. Där kan alla höra hela intervjun, säger hon.

Statsministerns presschef Roberta Alenius tycker att det är viktigt att pressmeddelandet skickades ut.

DN: Hur kommer det sig att ni valde denna strategi?

– Det är helt enkelt för att man ska kunna bilda sig en egen uppfattning om vad Fredrik Reinfeldt sa. Dels har vi transkriberat delar av intervjun, där han står upp för hyresrätten, säger Alenius, som tillägger att statsminister har fått många reaktioner.

DN: Har det här lett till problem inom regeringen?

– Nej, vi har i grunden samma åsikter om hyresrätten, även om det inte framstod så. Vi har en samordnad politik, säger Alenius.

DN: Är det lämpligt att använda regeringens hemsida på det här sättet?

– I det här fallet tyckte vi det var viktigt att göra det, säger Roberta Alenius.

Liknade fenomen finns i andra länder. Regeringen i USA lägger ut inspelade ”motintervjuer” då toppolitiker träffat journalister. Medieforskaren vid Stockholms universitet, Ester Pollack, säger att Reinfeldts strategi är ett sätt att få ut det egna budskapet.

– Det är en mottattack. Det pågår hela tiden en kamp om tolkningen av verkligheten. Här vill statsministern förflytta fokus och säga, jag har mer att berätta och se hela mitt resonemang, säger Pollack.

Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, har aldrig hört om något liknade i Sverige.

– Men det känns inte fel så länge alla talar sanning och ingen fuskar, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.