Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Gustaf Reinfeldt högt på M-lista

Moderaterna i Solna skakas av motsättningar. Inblandad är statsminister Fredrik Reinfeldts äldste son. Utan större lokalpolitisk erfarenhet hamnade Gustaf Reinfeldt, 20, på femte plats i försöksnomineringen. Nu får urvalsprocessen kritik.

– Jag är besviken. Det här hade jag inte väntat mig efter alla år i politiken, säger 71-årige Leif Bergmark.

Han är mångårig moderat och ordförande i kommunala bostadsbolaget Signalisten. När nomineringskommittén presenterade sitt förslag hade han hamnat på 32:a plats, utanför de 21 platser som partiet tror sig kunna erövra i valet i höst.

– Eftersom försöksnomineringen gjordes digitalt är det många äldre som inte röstat. Det är inte bra ur demokratisk synvinkel, säger Leif Bergmark.

I försöksnomineringen hamnade Gustaf Reinfeldt, ordförande för ungdomsförbundet Muf i Solna, före bland andra Niklas Wykman, tidigare Muf-ordförande på riksnivå. Nomineringskommittén flyttade ner Reinfeldt till elfte plats, men han står ändå på säker mark för att nå kommunfullmäktige.

”Jag tackar för det förtroende jag fått att av medlemmarna i försöksnomineringen”, skriver Reinfeldt i ett mejl till DN.

Enligt uppgift till DN har medlemmar blivit uppringda och tillsagda att rösta så att Muf-kandidater och andra gynnats, något som strider mot interna regler. Frågor som DN mejlat till Gustaf Reinfeldt har han valt att inte svara på.

– Något sådant har jag inte hört talas om, säger Elvira Hellsten, ordförande i nomineringskommittén.

Den 26-åriga Hellsten, som också är ordförande för Muf Solnas valberedning, anser att nomineringskommittén tagit ställning till helheten ”som ska spegla hela samhället” och försvarar den framskjutna positionen av statsministerns son.

– Gustaf är ordförande i Muf i Solna och en kompetent kandidat, säger hon.

På fredagskvällen med start klockan 18 hålls nomineringsstämman som ska fastslå Moderaternas lista till kommunfullmäktige till valet den 14 september.

Tidigare har DN skrivit om att misstankar utretts av Moderaternas kansli om fusk där Muf i Stockholm haft stora framgångar i försöksnomineringar för Stockholms stad och län.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.