Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Gustav Fridolin skärper tonen mot interna kritiker

Gustav Fridolin och Isabella Lövin.
Gustav Fridolin och Isabella Lövin. Foto: Magnus Hallgren

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin skärper tonen mot de fyra riksdagsledamöter som vägrar att delta i riksdagsgruppens möte. ”Om man sitter i riksdagen för Miljöpartiet ska man också delta i riksdagsgruppens arbete”, säger han till DN. På onsdag ska de fyra MP-rebellerna mötas för att diskutera frågan.

Fyra av det gröna regeringspartiets riksdagsledamöter deltar inte längre i riksdagsgruppens möten, vilket DN beskrev i slutet av oktober.

Uppdatering: Ännu ingen lösning på MP-konflikten

• Den tidigare EU-parlamentarikern Carl Schlyter petades i början av juni av sitt parti från den prestigefyllda posten som EU-nämndens ordförande. Orsaken var att han bland annat gick emot partiet om försäljningen av Vattenfalls brunkolsverksamhet.

• Samtidigt petades Valter Mutt som utrikespolitisk talesperson sedan han sagt nej till partiledningens ja till värdlandsavtalet med Nato.

• I protest mot petningarna lämnade Jabar Amin sin post som utbildningspolitisk talesperson.

• Även Annika Lillemets lämnade i protest sin post som folkbildningspolitisk talesperson.

Alla fyra röstade strax före midsommar samfällt emot regeringens hårdare flyktingpolitik. Sedan dess deltar de inte längre i riksdagsgruppens möten.

Under MP:s kommundagar i Sundsvall i helgen träffades en grupp bekymrade kommunalråd för att diskutera den splittrade riksdagsgruppen. Kommunpolitikerna uppmanar partistyrelsen att agera sedan Maria Ferm, partiets gruppledare i riksdagen, misslyckats med att hitta en lösning.

– Man måste lösa problemet så att det inte blir så att en grupp går och ett håll och en annan grupp går åt ett annat håll, säger Karin Pleijel (MP), kommunalråd med ansvar för skolan i Göteborg.

Hon tycker inte att det är självklart att de fyra interna kritikerna kan stanna kvar i partiet.

– Det får partistyrelsen och riksdagsgruppen själva avgöra, säger hon.

Partisekreteraren Amanda Lind hänvisar dock att ansvaret ligger kvar hos riksdagsgruppen.

– Det är riksdagsgruppen själv som hanterar den frågan, säger hon.

Men efter de interna påtryckningarna från kommunpolitiker kräver språkröret Gustav Fridolin att kvartetten snarast rättar in sig i ledet.

– Det finns en frustration i partiet i partiet över att inte alla faktiskt följer de gemensamma spelreglerna. Den frustrationen finns också i riksdagsgruppen, säger Gustav Fridolin.

Han anser att MP-ledamöter som valts in också ska delta i partiets riksdagsarbete.

– Ansvaret ligger hos varje riksdagsledamot. De här fyra riksdagsledamöterna har fått ett uppdrag av svenska folket. Det uppdraget ska de sköta. Lika lite som på ett annat jobb kan man flyta ovanpå och bara göra det man tycker är roligt, säger Fridolin.

Men riksdagsledamöterna är ju valda av folket och inte av Miljöpartiet?

– Och jag tror att folket förväntar sig att de gör sitt jobb.

Men det är väl att rösta i riksdagen och att vara närvarande i riksdagsarbetet. Man är väl fri att som riksdagsledamot att tycka vad man vill?

– Absolut, och vi är ett parti som har högt i tak och öppet för diskussioner. Men det måste också vara så att man kan jobba tillsammans med respekt för varandra.

Men inte heller på tisdagen deltar de fyra riksdagsledamöterna. På onsdagen ska de dock träffas och diskutera om de ska delta i riksdagsgruppens möten framöver.

– Det är allas vår ambition. Men då får han (Gustav Fridolin, DN:s anmärkning) bidra till att hitta en lösning. Så länge de säger ”acceptera allt vi säger så får ni komma tillbaka”, så är det ingen bra miljö för att komma tillbaka, säger Carl Schlyter.

Fakta.Interna stridigheter i MP

De interna striderna i Miljöpartiet sedan partiet blev ett regeringsparti för drygt två år sedan har handlat om flera frågor där kritikerna anser att partiet gått för långt i sina kompromisser med Socialdemokraterna.

De fyra kritiska MP-ledamöterna har aviserat att de även tänker rösta emot EU:s handelsavtal med Kanada och kommande regler för vapenexporten. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.