Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Hägglund avgår som partiledare

04:13. Göran Hägglund avgår efter elva år som partiledare för Kristdemokraterna. Reporter: Mats J Larsson

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund avgår. Det meddelade han på torsdagsförmiddagen på en hastigt tillkallad presskonferens.

– Det här är ett slitsamt jobb. Efter valet var det dags att tänka efter ordentligt. Vid varje tidpunkt sedan valet har detta varit en fråga för mig. Sen bestämde jag mig under julhelgerna, säger Göran Hägglund på presskonferensen.

Han har i dag på morgonen meddelat valberedningen att han inte ställer upp till omval och att ett extra riksting bör kallas in under våren för att utse en ny partiledning. Vem som ska bli hans efterträdare vill han inte spekulera i.

– Åren går och elva år på partiledarposten kräver sitt. Efterträdare är en sak för valberedningen. Det är dags att bygga inför valet 2018 och det är bra att en ny partiledare får så mycket tid som möjligt för detta, säger Hägglund.

Hägglund är partiledare för Kristdemokraterna sedan år 2004. Han var socialminister från 2006 till 2014 och är riksdagsledamot sedan riksdagsvalet i Sverige 1991. Han är den enda av de borgerliga partiledarna som varit med sedan Alliansen startade.

Göran hägglund säger att han inte vet vad han ska göra efter sin avgång men att han vill ägna tid åt att läsa böcker, motionera och lyssna på musik.

– Sen måste jag skaffa mig en försörjning, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.