Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Hägglund: Mest komplicerade läge jag sett

Foto: Roger Turesson

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund har inte sett något mer komplicerat politiskt läge sedan han kom in i riksdagen 1991. Det sade han efter ett möte med talmannen på onsdagen.

Ledaren för det minsta riksdagspartiet var sist i raden av ledarna för de åtta riksdagspartierna som träffade talman Per Westerberg.

Efteråt sade Hägglund på en pressträff att han inte kommer att försöka hindra att S-ledaren Stefan Löfven får uppdraget att bilda regering. KD står också bakom de fyra allianspartiernas förslag om att lägga ett budgetförslag som de sedan kommer att rösta för i opposition.

Hägglund säger att riksdagen nu står inför det mest komplicerade läge han sett.

– Jag har inte varit med om något som liknar det här. Det har varit betydligt klarare situationer, säger han.

Att Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson skulle kunna ställa sig bakom ett borgerligt budgetförslag och fälla en rödgrön budget påverkar inte hur KD agerar.

– Ingenting ändras genom att han säger det.

Om ett nederlag för de rödgröna i en budgetomröstning skulle kunna innebära att en borgerlig regering bildas vill Hägglund inte kommentera.

Samtidigt gav han Anders Sellström, KD:s ekonomisk-politiske talesperson, en uppsträckning. Sellström har sagt till DN att inte bara rödgröna utgiftsökningar, utan även skattehöjningar skulle kunna stoppas genom att delar av budgeten rivs upp i efterhand. Villkoret vore att de borgerliga och Sverigedemokraterna även skulle komma överens om lika stora minskade utgifter.

– Jag tycker att man går händelserna långt i förväg, säger Göran Hägglund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.