Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Hägglund: Skyttedals firande med champagne inte värdigt

Foto: Roger Turesson

Decemberöverenskommelsen sprack och KDU:s ordförande Sara Skyttedal firade med champagne. ”Till spelet hör att man beter sig värdigt som förlorare, men också värdigt som vinnare. Det här var inte värdigt”, säger före detta KD-ledaren Göran Hägglund till SVT.

Decemberöverenskommelsen föll efter att Kristdemokraterna på sitt riksting i oktober bestämde sig för att kliva av uppgörelsen, efter en laddad debatt. En av de drivande i att få överenskommelsen till stånd var Kristdemokraternas förre partiledare, Göran Hägglund. På söndag intervjuas han i SVT:s Min sanning och riktar hård kritik mot KDU:s ordförande Sara Skyttedal och hennes agerande efter att DÖ sprack.

Han reagerar exempelvis starkt på att hon inför tv-kamerorna skålade i champagne.

– Jag hade överhuvudtaget inte kommit på idén. Är man ungdomsförbundsledare och leder ungdomar från tolv år och uppåt så är det dåligt omdöme, säger han i programmet.

Göran Hägglund anser att ungdomsförbundets ordförandes agerande var rentav ovärdigt.

– Det som provocerar mig mest är att det är partikamrater på stämman som har olika uppfattningar, till det spelet hör att man beter sig värdigt som förlorare, men också värdigt som vinnare. Det här var inte värdigt.

Sara Skyttedal säger till Aftonbladet att hon har förståelse för att Hägglund ser den fällda Decemberöverenskommelsen som en förlust.

– Jag tycker att man ska fira sina vinster, det tror jag sluter människor samman och visar att det är något fint som hänt. Göran Hägglund var inte där så jag kan förstå att han inte kände den fantastiska stämningen. Jag tycker det var helt i sin ordning att dricka champange. Sen ska jag ha respekt för att andra dricker gravöl, men svenska folket skålade med mig.

I Min sanning, som sänds i SVT på söndag klockan 20, avslöjar också Göran Hägglund detaljer från alliansbildandet 2005, som utspelade sig i hans hem i småländska Bankeryd.

– I pojkrummen sov Lars och Fredrik, Maud sov i gillestugan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.