Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

”Hägglund verkar ha stöd av majoriteten”

Tre frågor till DN:sa reporter Mats J Larsson som följer kampen om partiledarposten i Kristdemokraterna.

Hur troligt är det att en tredjedel av ombuden röstar nej till att hålla riksting vartannat år?

- Vi vet att ungefär en tredjedel av distrikten är för Mats Odell eller någon annan kandidat. Därför är det inte otroligt att det kan bli så.

Vad skulle det betyda om det blir ett ordinarie riksting till sommaren?

- På det extra riktinget i Västerås den 28 januari är det samma ombud som i somras enhälligt valde Göran Hägglund till partiledare på det ordinarie rikstinget i Umeå i somras. Om det blir ett nytt ordinarie riksting till sommaren sker nyval av ombuden. De som väljs av varje distriktsstämma. Odell-lägret hoppas att det ska innebära att fler Hägglund-kritiker väljs in.

Det kommer också uppgifter om att Livets ord stöder personer som i sin tur är ivriga förespråkare av Mats Odell. Är det den kristna högern som står bakom Odell?

- Ja - och nej. Den gör det med KD:s Uppsaladistriktet som banérförare. Men kritiken mot Hägglund är betydligt mer utbredd än så. Faktum kvarstår dock att han ändå verkar ha stöd av en majoritet i partiet, hur man än räknar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.