Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Hägglunds stabschef angrep KD-profiler anonymt

KD-ledaren Göran Hägglunds stabschef Henrik Ehrenberg har erkänt att det var han som stod bakom de anonyma påhoppen på utmanaren Mats Odell och hans anhängare i partiet.

Under signaturen Ove Tove har han varit inne på Facebook och i bloggar och spridit förklenande omdömen.

Rykten om att Ehrenberg, som har en nyckelposition i partiet, legat bakom misskreditering av Odell har varit i svang en tid och på onsdagen publicerade Expressen hans erkännande och en ursäkt.

Redan före jul informerades KD-ledaren Göran Hägglund, enligt uppgift till TT.

Ehrenberg hade då förgäves försökt radera inläggen och valt att stänga ner sitt alter ego. Vid mötet bad han om ursäkt.

Men i tisdags lade någon ut inläggen på partiets interna diskussionsforum. Partisekreteraren Acko Ankarberg reagerade och uppmanade den ansvarige att träda fram och stå för sina åsikter.

Ehrenberg gick då ut på det interna nätet, bad alla om ursäkt och bedyrade att hans avsikt inte hade varit att misskreditera partimedlemmar.

På måndag samlas partiets högsta ledning det verkställande utskott. Ehrenberg ingår inte i det men är i egenskap av stabschef adjungerad dit. Då får han stå till svars och då avgörs hans framtid.

På onsdagen ville varken Hägglund eller Odell kommentera men partisekreterare Acko Ankarberg tycker att det som hänt är bedrövligt.

– Det borde vara en självklarhet att man står för sina åsikter så att de kan bemötas, säger hon.

Tidigare i höstas fanns en anonym blogg där påhoppen i stället riktades mot KD-ledaren Göran Hägglund. Den har också stängts ner men där är avsändaren fortsatt okänd.

Ankarberg vill inte svara på frågan om Ehrenberg kan ha kvar sitt jobb.

– Det han har gjort är olämpligt och bekymmersamt. Det har naggat förtroendet. Jag tror att han har lärt sig läxan men det är upp till bevis, säger hon och tillägger att hon förutsätter att han nu funderar över sin situation.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.