Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Håkan Juholt blev utröstad

I Håkan Juholts frånvaro röstade Socialdemokraternas VU om hans framtid som partiordförande. Bara 3 av 12 ledamöter ville ha kvar honom, skriver Aftonbladet. Det motsäger den version som han själv och Carin Jämtin framfört, men Wanja Lundby-Wedin förnekar.

Bilder har visat hur Socialdemokraternas förre ledare Håkan Juholt skickades ut från det verkställande utskottets möte i fredags. Enligt Aftonbladets källor var det för att på ett fullständigt unikt sätt rösta om förtroendet för partiledaren.

Kvällstidningens uppgifter gör gällande att endast tre av de deltagande ledamöterna röstade ja till fortsatt förtroende för Juholt – Heléne Fritzon, Stefan Löfvén och Peter Hultqvist. Partisekreterare Carin Jämtin deltog inte i omröstningen och ska heller inte ha varit i rummet.

Efter omröstningen kallades Juholt och Jämtin in igen. Beskedet om röstsiffrorna ska ha fått Håkan Juholt att konstatera att ”jag måste avgå” varpå han ringde Pär Nuder som skulle hjälpa honom att lämna sin post på ett värdigt vis.

Den officiella versionen – att VU hade förtroende för Juholt och att beslutet helt och hållet var Juholts – har hävdats av såväl honom och Jämtin. 

LO-basen Wanja Lundby-Wedin dementerade uppgifterna om att det skulle ha varit en omröstning i VU om Håkan Juholt.

– Det stämmer inte alls. Vi har aldrig omröstningar i verkställande utskottet, men hon kunde inte svara på frågan om VU kommer fram till något besked i ledarfrågan i dag.

Lundby-Wedin lämnade VU:s sammanträde klockan 13.45 och beskrev stämningen i VU som mycket god.

– Vi har en diskussion nu om processen, inte namn, och det måste få ta den tid det tar så att vi inte slarvar med det väldigt allvarliga läge vi har nu, sade hon.

Enligt Aftonbladet ska dessutom flera ledamöter ha velat att beskedet skulle lämnas omgående till pressuppbådet utanför, men att Juholt framhärdat i sitt önskemål om att få göra det på hemmaplan i Oskarshamn dagen därpå.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.