Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Håkan Juholt mest frånvarande i riksdagen

Håkan Juholt blev invald i riksdagen 1994 och representerar Kalmar läns valkrets.
Håkan Juholt blev invald i riksdagen 1994 och representerar Kalmar läns valkrets. Foto: Patric Söderström / Scanpix

Håkan Juholt (S) är den riksdagsledamot som har sämst närvaro vid omröstningarna i riksdagen. Två av tre gånger han har varit borta, visar ny statistik.

Håkan Juholt är ingen flitig deltagare i riksdagens voteringar. Sedan valet 2010 har han bara närvarat vid en tredjedel (34 procent) av omröstningarna. Något som delvis kan förklaras med att han var partiledare för Socialdemokraterna under perioden mars 2011 till januari 2012.

Inte desto mindre utmärker han sig som den enskilda riksdagsledamot med sämst närvaro vid voteringarna, enligt en genomgång som tidningen Riksdag och departement publicerade på onsdagen.

De flitigaste riksdagsledamöterna i detta avseende är Jimmie Åkesson (SD) och moderaten Jörgen Andersson som varit närvarande vid samtliga omröstningar.

När det gäller partier har Sverigedemokraterna högst närvaro, i genomsnitt 98 procent, medan Centerpartiet är det mest frånvarande med en genomsnittlig närvaro på 74 procent.

Riksdagsledamöter har ingen plikt att närvara vid omröstningarna, och det finns i dag inga regler för hur många riksdagsledamöter som måste vara på plats när beslut ska fattas.

Partiernas närvaro vid voteringar i riksdagen:

SD: 98 procent

M: 89 procent

V: 87 procent

KD: 86 procent

S: 84 procent

MP: 83 procent

FP: 82 procent

C: 74 procent

Källa: Riksdag och departement

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.