Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Håkan skyltar för ett annat samhälle

Under tio års tid har bonden Håkan Thornell satt upp sina skyltar vid E4:an utanför Norrköping. Framför allt är det EU-kritiska budskap, som han har klurat ut i förarhytten på sin traktor. "Så fort det gäller EU blir alla politiker intresserade. Men om ett sjukhus måste läggas ner låtsas de bara som det regnar," säger han.
Under tio års tid har bonden Håkan Thornell satt upp sina skyltar vid E4:an utanför Norrköping. Framför allt är det EU-kritiska budskap, som han har klurat ut i förarhytten på sin traktor. "Så fort det gäller EU blir alla politiker intresserade. Men om ett sjukhus måste läggas ner låtsas de bara som det regnar," säger han. Other: Sven-Erik Sjöberg
Bonde, skogsarbetare - och Sveriges mest lästa EU-kritiker. I tio år Håkan Thornell skrivit sina underfundiga protestskyltar vid E4:an utanför Norrköping. Trettio miljoner bilister har passerat. - Men egentligen kan jag inte så mycket om politik, säger han.

På radion i traktorn hade de sagt två saker den där dagen: 1) Göran Persson och Anitra Steen är ett kärlekspar. 2) Sju personer dömda i samband med Göteborgskravallerna hungerstrejkar i fängelset.

Håkan Thornell funderade. Efter en vecka ute på åkern kom han på det, rev åt sig ett av anteckningsblocken i förarhytten och skrev.
Dagen efter stod det på den stora skylten vid motorvägen: PÅ NÄSTA EU-MÖTE KOMMER GÖRAN PERSSON MED STEEN I HAND.

Berättelsen om Håkan Thornell och hans skylt är berättelsen om svenskarna och deras motstånd mot EU. Redan när nejsidan i EG-valet 1994 fick skramla ihop pengar till bläckpatronen till skrivaren på det lilla lokalkontoret grundlades den bitterhet som hängt kvar i den EU-kritiska rörelsen.

- Jag var så ledsen på valnatten. Jasidan stod där och firade med alla sina näringslivspengar och kostymer och kristallkronor. Det var kapitalismens julafton.

Under kampanjen satte han upp sin första skylt för att motverka ja-sidans dominas i debatten. Sedan fortsatte han likt en jordbrukarnas dagsedelsskrivare formulera sina tankar om politiken och samhället på åkern alldeles intill E4:an strax norr om Norrköping.

En skylt i månaden i tio år har det blivit. Över 10.000 bilister har passerat varje dag, båda lokaltidningarna har ägnat ledarsidor åt honom och en skylt har varit så kontroversiell att den rivits ner om natten.

- Det var när Ingvar Carlsson skulle sluta och det inte var klart vem som skulle efterträda honom. Ingvar Carlsson var den som tog oss in i EU så jag skrev att vi lika gärna kunde ha Stig Bergling till ny statsminister. Jag menar: landsförrädare som landsförrädare.

De tvärsäkra budskapen på skyltarna får Håkan Thornell att framstå som en haverist som alltid hävdar att han har rätt. När man pratar med honom är han tvärtom ödmjuk.

- Jag begriper inte på långa vägar allting med EU. Men jag tycker att farhågorna vi hade med EU - att vi bara skulle bli en bricka i ett spel utan möjlighet att påverka - har uppfyllts.

Han håller med om att några av hans budskap byggt på politikerförakt, men säger att det i grunden beror på att politikerna föraktar folket:

- Så fort det gäller EU blir alla politiker intresserade. Men om ett sjukhus måste läggas ner - eller någon annan vardagsnära fråga som Svenssons bryr sig om - låtsas de bara som det regnar. För min egen del har jag gett upp centerpartiets stordriftspolitik inom jordbruket. I EU-valet röstade jag på junilistan.

Han vet inte hur länge han tänker fortsätta med skyltarna. De tre, fyra första åren trodde han att varje ny paroll var den sista. Vad han vet är att han - trots flera erbjudanden - inte tänker sälja skyltplatsen till ett kommersiellt företag. Eller att han själv ska omskola sig till lukrativ slagordsknäckare i reklambranschen.

- Jag är för långsam. Jag skulle få sparken direkt. Jag behöver en månad i traktorn för att komma på en bra text.

Thornells fem bästa skyltar1. Nästa

Thornells fem bästa skyltar

1. Nästa EU-möte kommer Göran Persson med Steen i hand.
Efter avslöjandet om Göran Perssons och Anitra Steens kärleksrelation.

2. Har Göran Perssons politik gått på en höft?
Efter att statsministerns vägrade kommentera resultatet i EU-valet.

3. Försök spara en Systembolagsbutik som kulturminne.
Efter debatten om EU:s alkoholpolitik.

4. Kör försiktigt det kommer bli långt till nästa akut.
Efter att akutsjukvården i Norrköping delvis flyttades till Linköping.

5. Snälla Norge ockupera Sverige!
Efter avslöjanden om korruption i EU-kommissionen.

Urval: Håkan Thornell

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.