Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Han blir Sveriges man i Sudan

I augusti möts statsminister Göran Persson och FN-chefen Kofi Annan för att diskutera bland annat krisen i Darfur. Och vid månadsskiftet får Sverige för första gången på 35 år diplomatisk närvaro i Sudan.

Göran Persson har kritiserats för att inte ha talat tillräckligt högt om morden och våldtäkterna i Sudan, särskilt som han själv i vintras stod som värd för en konferens med målet att förhindra folkmord.

Men i sitt tal i Björkvik i söndags tog Persson som enda specifika utrikespolitiska fråga upp just Darfur.

- Ytterst vilar ansvaret på Sudans regering. När den inte agerar måste omvärlden ingripa, sade han och fortsatte: Sen kan man diskutera om detta ska kallas folkmord eller inte, det är likgiltigt för de människor som just nu mördas.

Han sade också att han snart ska diskutera saken med FN:s generalsekreterare. Det kommer att ske vid ett privat möte i samband med att Kofi Annan traditionsenligt semestrar i Sverige.

Den 31 augusti flyttar Perssons medarbetare Jens Odlander till Sudans huvudstad Khartoum, där han öppnar ett ambassadkontor. Med titeln minister blir han Sveriges enda diplomat i det krigsdrabbade landet. Formellt lyder han under ambassaden i Etiopien.

- Beslutet om svensk närvaro var egentligen ett resultat av fredsuppgörelsen mellan regeringssidan i norr och milisgrupperna i södra Sudan, säger Jens Odlander. Men med Darfur läggs ytterligare en uppgift till uppdraget.

Han räknar med att kunna besöka den svårtillgängliga Darfurprovinsen och därmed få ett bättre grepp om vad som händer i området. I övrigt kommer mycket av hans arbete att bestå i att tillsammans med andra diplomater underlätta till exempel livsmedels- och katastrofhjälp.

-­ Det svåra dilemmat för världssamfundet är detta: å ena sidan håller man på att komma till rätta med ett 30-årigt inbördeskrig mellan centralregeringen och milisgrupperna i söder, och det är förstås positivt. Å andra sidan måste omvärlden också utkräva ansvar för det som händer i Darfur.

Jens Odlander är 40 år och har varit på UD sedan han var 24. Sedan två år är han sakkunnig i EU-frågor hos Göran Persson på Statsrådsberedningen.

Intresset för omvärlden väcktes när han som 12-åring flyttade till Nairobi för att bo med sin pappa, tv:s dåvarande Afrikakorrespondent Ingemar Odlander.

Bara en gång tidigare, åren 1966-69, har Sverige haft diplomatisk närvaro i Sudan. Då var det i form av en ambassad med Bengt Rösiö som chargé- d´affaires. Orsaken till att den öppnades var ett bevattningsprojekt, berättar Bengt Rösiö i dag.

- Sverige arbetade tillsammans med bland andra FN, Världsbanken, Tyskland och USA. Tanken var att hjälpa nomaderna att bli bofasta. Sverige skulle borra brunnar, någon annan bygga vägar, någon tredje slakterier för boskapen. Sen kom sexdagarskriget. Sudan bröt sina diplomatiska förbindelser med USA och Tyskland för deras stöd till Israel. Till den sudanesiska regeringens förvåning drog de sig då ur projektet och reste hem.

- Därmed rann brunnsborrningsprojektet bokstavligt talat ut i sanden, och så småningom stängde också Sverige sin ambassad, säger Bengt Rösiö.

Efter Khartoum blev han svensk generalkonsul i Texas, och han berättar hur en Houstonbo på fullt allvar sa till honom: "Det måste vara hemskt för dig att komma från en kosmopolitisk stad som Khartoum till en håla som Houston."

- Och han menade det.

En miljon på flykt - men inte "folkmord"

FN beräknar att över en miljon människor befinner sig på flykt undan övergreppen från Janjawidmilisen i Darfurprovinsen i västra Sudan. Att den sudanesiska staten stött och utrustat milisen är de flesta i det internationella samfundet ense om.

Den amerikanska kongressen har brännmärkt övergreppen i Darfur som ett folkmord.

EU:s utrikesministrar har hittills valt att inte kalla katastrofen för ett folkmord, men säger sig vilja ha någon form av sanktioner om Sudans regering inte stoppar milisens härjningar. En resolution om sanktioner i FN:s säkerhetsråd har hittills stoppats av Ryssland och Kina.

Folkmord definieras i en FN-konvention som systematisk utrotning av människor av en viss ras, nation, etnicitet eller religion. Om det internationella samfundet kallar något folkmord måste det också ingripa.

DN

Bild

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.