Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

”Han hänger ut sitt middagssällskap”

DN:s politiska kommentator Maria Crofts tror att Håkan Juholts ställning stärks efter Rosengrens uttalande.

Hur allvarligt är det för Håkan Juholt att presschefen Dan Svanell lämnar sitt uppdrag?

– Det är ett bakslag eftersom Svanell har varit med länge i toppolitiken och är mycket kunnig och erfaren. Å andra sidan kommer den tidigare presschefen Fredrik Kornebäck tillbaka som presschef och han är också rutinerad.

Att Björn Rosengren, en före detta minister, uttalar sig om att Juholt bör avgå - spelar det egentligen någon roll?

– Inte egentligen. Men det sensationella i det här fallet är att han hänger ut sitt middagssällskap och framställer dem i mycket dålig dager. Man ska komma ihåg att både Östros och Österberg var heta namn i kampen om partiledarposten och Rosengren får dem att framstå som dåliga förlorare som inte har gett upp utan lurar i vassen och bidar sin tid.

Är det konstigt att Carin Jämtin haft en hemlig plan bakom ryggen på Juholt, i händelse av hans avgång?

– Att partisekreteraren förbereder hur partiet ska klara olika tänkbara scenarior, som exempelvis att partiledaren avgår, är inte konstigt. Det uppseendeväckande är om krisplanerna dragits upp av en hemlig grupp bakom ryggen på Juholt. Dessutom visar det hur nära det var att Juholt tvingades avgå på grund av hyresaffären.

Tror du att Juholts ställning stärks eller undermineras av de senaste turerna?

– Jag tror att hans ställning stärks internt eftersom sympatierna hamnar på hans sida. Lojalitet med partiet är något som sätts mycket högt hos Socialdemokraterna och det mesta talar för att de sluter leden nu.

Vad kan vi vänta av helgens förtroenderåd?

– Det blir inga överraskningar i det officiella programmet där förtroenderådet ska ta ställning till en ny ekonomisk politik med inriktning på arbetsmarknaden. Håkan Juholts ställning och partiets framtid kommer att avhandlas i korridorerna. För i sak har det inte hänt något nytt. Förtroendet för Juholt är fortsatt lågt på grund av hyresaffären och serien av felaktiga uttalanden och opinionssiffrorna är rekordlåga. Östros och Österbergs agerande kommer sannolikt också att hamna högt på agendan för korridorsnacket.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.