Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Handläggning av gymnasielagen pågår till årsskiftet

Migrationsverket
Migrationsverket Foto: Tomislav Stjepic

9.000 ungdomar som omfattas av den så kallade gymnasielagen kan få vänta till årsskiftet på sitt beslut. 

Handläggningen har varit pausad under en längre tid på grund av otydligheter i lagstiftningen. 

Lagen innebär en ny chans för runt 9.000 ensamkommande unga att stanna i Sverige för att gå klart gymnasiet. De får även en ny möjlighet till tillfälligt uppehållstillstånd.

Den tillfälliga lagändringen klubbades igenom i riksdagen i våras och trädde i kraft den 1 juni i år. Förutom att den politiska processen kring lagen var både omdebatterad och starkt kritiserad, stötte den även på problem efter att den börjat gälla.  

Först fick den stark kritik av Migrationsdomstolen i Malmö som ansåg att lagen var för rättsosäker och brast i delarna som beskriver hur en asylsökande ska bekräfta sin identitet. 

I samband med detta valde Migrationsverket att pausa handläggningen av majoriteten av ansökningarna – tills överdomstolens beslut kommit. Senare beslutade Migrationsöverdomstolen att lagen ändå kunde tillämpas. 

– Vi säger att lagen skall tillämpas, lagen har tillkommit på ett okej sätt, lagen strider inte mot EU-rätt. Varsågod att börja pröva ansökningarna nu, sa kammarrättspresidenten Thomas Rolén då. 

Arbetet återupptogs av Migrationsverket i slutet av september. 

Nu meddelar myndigheten att det kan dröja ända till årsskiftet innan de sökande får ett beslut. 

– Vårt fokus just nu är att avgöra de ärenden som ligger hos Migrationsverket, och att lämna yttranden i de asylärenden som ligger i domstol, så att de i sin tur kan fatta beslut så fort som möjligt, säger Camilla Engström, som samordnar Migrationsverkets arbete med gymnasielagen i ett pressmeddelande. 

Personer som behöver få sitt ärende prövat i domstol hänvisas till respektive domstol för frågor. 

Det är upp till kommunerna att besluta om den enskilda ungdomen får gå i gymnasiet under tiden som handläggningen pågår eller inte. 

DN har sökt Migrationsverket som hänvisar till sitt pressmeddelande. 

Läs mer: Grönt ljus för gymnasielag

Läs mer: Fler kan omfattas av gymnasielagen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.