Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Hanif Bali erkänner hemlig kontakt med högerpopulistiskt sajt

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M).
Riksdagsledamoten Hanif Bali (M). Foto: Eva Tedesjö

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) ändrar sin version om hur han fått tipset om en konversation mellan UD och journalisten Patrik Oksanen. 

I ett Facebook-inlägg erkänner han att han fick det från den högerpopulistiska sajten Nyheter Idags grundare Chang Frick. Något Bali undanhållit i en tidigare intervju med Dagens Nyheter.

Frick har tidigare förnekat att han ska ha lämnat mejlet direkt till Bali.

Moderaternas partiledning gick på fredagen ut med hård kritik mot den egna riksdagsledamoten Hanif Bali efter att han twittrat ut en mejlkonversation mellan journalisten Patrik Oksanen och UD. 

På fredagseftermiddagen avslöjade DN att det på UD finns misstankar om att främmande makt kan ha avlyssnat mejlväxlingen. 

Efter avslöjandet gick Moderaterna ut och berättade att partiet inlett en intern granskning av händelsen, att riksdagens säkerhetsavdelning hade larmats och att Säkerhetspolisen informerats. Gruppledaren Tobias Billström kallade Balis agerande för ”ytterst omdömeslöst”.

Bali har lämnat två olika versioner av hur han fått kopiorna av mejlen mellan UD och journalisten Patrik Oksanen – men på lördagsmorgonen gav han en tredje förklaring ”för att lägga korten på bordet och förekomma en granskning”.

I ett långt inlägg på sin Facebook-sida förklarar han att han fick mejlen av Chang Frick, grundare av Nyheter Idag, en sajt som beskrivs som högerpopulistisk.

Det var Nyheter Idags redaktionschef Pelle Zackrisson som begärde ut mejlkonversationen mellan UD och Patrik Oksanen, bara timmar efter att den skett. Det väckte misstankar på UD om att tredje makt kan vara inblandad. 

Hanif Bali skriver:

”Jag har förekommit i DN:s granskning och för att motverka spekulationer vill jag utöver min ursäkt ge full inblick i vad jag har gjort fel och vad som skett.”

Sedan går han igenom dag för dag vad han hävdar har skett. 

”Måndag 12 Mars. 18.20 får jag ett tips skickat till mig av Chang Frick på Nyheter Idag om en offentlig handling som är en konversation mellan Patrik Oksanen och UD daterad den 5-13 februari som handlar om att försöka sälja in en intervju” skriver Bali. 

Senare läser han Patrik Oksanens artikel på Helahälsingland.se.

Därefter twittrar han om Oksanen: ”Väldigt bra artikel av Oksanen, däremot hade det varit lite mer transparent om du hade sagt att intervjun i fråga såldes in av UD” skriver Bali vidare. 

Där bifogar han också skärmdumpen på konversationen mellan UD och Oksanen.

När han får kritik för tweeten tar han bort den.

”21.00 Jag får samtal av partiet som påpekar att Oksanen är väldigt utsatt och att det är en dålig tweet. Detta leder till att jag raderar tweeten omedelbart.”

Han skriver också att han ringt Patrik Oksanen och bett om ursäkt. 

När DN ringer och fråga varifrån han fått handlingen och varför han raderat inlägget blir han ”vag i sina svar”, skriver han på Facebook:

”Jag är väldigt vag i mitt svar då jag tyckte att det var olustigt att ge upp källan.”

Nyheter Idags grundare Chang Frick uppgav på fredagseftermiddagen, på en rak fråga från DN, att han inte hade gett mejlet till Bali.

Det är inte så att du skickade den direkt till Hanif Bali?

– Nej vi brukar inte ha en sådan korrespondens med varandra, säger Chang Frick.

Bali konstaterar i slutet av sitt inlägg på Facebook att han ”borde ha tänkt igenom konsekvenserna av tweeten och vilka krafter det skulle gynna och trigga”.

”Att insinuera att jag skulle vilja pusha Kremls agenda är helt verklighetsfrämmande. Jag har enbart yttrat mig kritiskt om Putins Ryssland och en enkel sökning på alla plattformar jag deltar i kan styrka detta. Därför är det extra beklagligt att jag riskerar ha gynnat denna agenda.”

DN söker Chang Frick och Hanif Bali för en kommentar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.