Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Hanna Wigh om livet som politisk vilde: ”En otrolig frihet”

SD-avhopparen, och numera politiska vilden i riksdagen, Hanna Wigh på järnvägsstationen i hemstaden Falköping.
SD-avhopparen, och numera politiska vilden i riksdagen, Hanna Wigh på järnvägsstationen i hemstaden Falköping. Other: Peter Claesson

Hanna Wigh, tidigare Sverigedemokrat, är en av fem politiska vildar i Sveriges riksdag. 

Efter avhoppet från SD har hon bytt politisk inriktning och skaffat sig nya hjärtefrågor. 

– Det är jätteskönt att vara fri och slippa skämmas för partiet hela tiden, säger Hanna Wigh. 

Hon lämnade Sverigedemokraterna i september 2017. Detta efter att hon gått ut med uppgifter om att en riksdagskollega utsatt henne för sexuella övergrepp. 

Wigh ansåg att partiet inte stöttade henne i frågan och hon menade att kollegan använt sexuella trakasserier som en bestraffning för att hon larmat om ekonomiska problem inom SD. 

Nu, ett halvår efter avhoppet, ångrar hon inte beslutet att bryta sig loss – tvärtom.

– Jag borde ha lämnat mycket tidigare. Men jag känner ett ansvar inför väljarna eftersom att de röstade på mig via SD. Jag vill förklara för väljarna vad för parti SD är och varför det inte fungerar. Och sen försöka skapa förutsättningar att förändra, säger Hanna Wigh. 

Hon säger att hennes viktigaste uppgift just nu är att knyta nya kontakter. 

– Det är en helt omöjlig uppgift att klara av riksdagsuppdraget helt på egen hand. Varenda votering, varenda knapptryck ska du kunna stå och svara för ensam. 

Läs mer: Rekordmånga politiska vildar i riksdagen 

I början av januari rapporterades om att tre riksdagsledamöter som tidigare varit medlemmar i SD, vill bilda en egen politisk grupp. De tre inblandade är Pavel Gamov, Margareta Larsson och Hanna Wigh. 

Wigh vill poängtera att det inte rör sig om något nytt parti. 

– Det handlar mer om att skapa någon form av samverkan, säger hon.  

Hur går det med det samarbetet? 

– Det vet jag faktiskt inte. Vi skiljer oss åt politiskt väldigt mycket. Exempelvis Pavel Gamov är ju nationalist. Jag är så långt ifrån nationalist som man bara kan komma. 

Vad har du för politisk inriktning då? 

– Jag är social-liberal-internationalistisk-feministisk-humanistisk-allt möjligt. Jag vill inte sätta någon stämpel på mig själv. 

Hanna Wigh säger att hon i och med avhoppet, har fått utrymme att driva sina hjärtefrågor.

– Jag har alltid brunnit mycket för funktionshinderpolitiken och sjukvård. Och nu som vilde har jag fått friheten att intressera mig för andra frågor. Så som att legalisera cannabis, att man ska kunna skriva ut det på recept. Det fick jag mycket skit för när jag var med i partiet. Jag fick tona ned mina åsikter i frågan tidigare. 

Hanna Wigh tycker att det bästa med att vara politisk vilde är att hon känner sig fri. 

– Jag känner en otrolig frihet. Det är så skönt att faktiskt kunna få tänka själv och slippa skämmas för partiet hela tiden. 

Hon säger också att hon kan tänka sig att fortsätta att arbeta politiskt i framtiden. Men det är oklart i vilken form. 

 – Jag är väldigt trött på partipolitiken i Sverige. Allt handlar om att vinna val och inte att förändra och göra saker bättre, säger Wigh. 

Och fortsätter: 

– Sverigedemokraterna gör ju så att de adresserar problem som människor upplever och paketerar dem politiskt. Jag brukar säga att Sverigedemokraterna är som ett politiskt Mc Donalds – man mår inte bra av att äta för mycket av det. 

Riksdagsvildarna nekas partistöd

De före detta SD-politikerna Pamel Gamov, Hanna Wigh och Margareta Larsson har fått nej på sin begäran om ekonomiskt stöd av riksdagsförvaltningen. 

 

Det var i början av januari som de ansökte om ekonomiskt stöd, bland annat för att anställa folk på ett eget kansli. I sin ansökan skrev de att de startat gruppen "i syfte att underlätta arbetet med att infria väljarnas önskemål och förväntningar på oss folkvalda".

 

Riksdagsförvaltningen har nu beslutat att avslå deras begäran med motiveringen att de politiska vildarnas grupp inte "är att betrakta som en partigrupp i partistödslagens mening".

 

Källa: TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.