Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Här är alternativen till Håkan Juholt

Pär Nuder, Carin Jämtin, Mikael Damberg, Tomas Eneroth, Sven–Erik Österberg och Thomas Östros nämns som eventuella efterträdare till Håkan Juholt.
Pär Nuder, Carin Jämtin, Mikael Damberg, Tomas Eneroth, Sven–Erik Österberg och Thomas Östros nämns som eventuella efterträdare till Håkan Juholt. Foto: Lars Lindqvist, Lars Epstein, Sven-Erik Sjöberg, Scanpix
Kritiken mot Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt har gått så långt att det i partiet nu diskuteras hur en efterträdare skulle kunna utses. Som eventuell efterträdare nämns på nytt Pär Nuder – om Nuder själv vill. Om han säger nej handlar det i första hand om Jämtin, Österberg, Damberg eller Östros.

I går hölls ett flera timmar långt möte med Socialdemokraternas verkställande utskott för att diskutera partiets kris. Kritiken mot partiledaren Håkan Juholt är så allvarlig att det i partiet diskuteras efterträdare.

Enligt uppgift till DN blir det i så fall ingen upprepning av den kaotiska process med valberedning som utspelade sig för ett år sedan. I stället väntas en ny partiledare utses av partistyrelsen – på samma sätt som skedde när Ingvar Carlsson tog över efter mordet på Olof Palme 1986. Tänkbara namn nämns nu också av högt uppsatta socialdemokrater.

– Pär Nuder skulle passa i det här läget. Han är en stabil person, säger en S-distriktsordförande som vill vara anonym.

En annan person som länge har haft en central position i partiet säger att ”pendeln kommer att svänga tillbaka” om den turbulenta perioden med Håkan Juholt tar slut. En eventuell efterträdare ska till skillnad från Juholt vara ”tränad och kunna det politiska hantverket”.

Den beskrivningen passar in på Pär Nuder. Hans namn nämns av flera högt uppsatta socialdemokrater som DN talat med – trots att han för ett år sedan var tydlig med att han inte är intresserad av partiledarjobbet. När DN frågade om man därmed kunde räkna bort honom från partiledarposten för all evighet svarade han:

– Hur lång är evigheten? Ja, det kan du göra.

Trots sitt näringslivsengagemang syntes han i kulisserna när Håkan Juholt valdes på kongressen i mars i fjol. Så sent som i december deltog han som ledamot i den grupp som arbetar med att ta fram Socialdemokraternas nya partiprogram.

Om inte Nuder vill finns flera andra kandidater som passar in på beskrivningen av en erfaren politiker som kan hantverket:

Partisekreteraren Carin Jämtin. Hon har försökt att hantera den turbulenta situationen i partiet under Håkan Juholt. Hon har också rege-ringserfarenhet. Det som ligger henne i fatet är att hon inte har någon riksdagsplats. Dessutom anses hon vara en svag debattör.

Förre gruppledaren i riksdagen Sven-Erik Österberg. Han var på tal redan innan Juholt blev vald. Han har lång erfarenhet från riksdagen med goda fackföreningskontakter. Anses stå i mitten i partiet och skulle kunna vara en enande kraft.

Riksdagsledamoten Mikael Dam­berg. Har förts fram av partistyrelseledamoten Åke Svensson från Gotland. Damberg visade sitt intresse för uppdraget strax innan valberedningen i stället valde Juholt. Men han anses av partiets väns­terfalang stå för långt till höger.

Förra ekonomiske talesmannen Thomas Östros. Med rötterna i Norrbottens arbetarrörelse, lic-examen från Uppsala och lång minister­erfarenhet ser han på papperet ut att ha ett perfekt cv för partiledarjobbet. Men han gjorde ingen succé i debatterna mot finansminister Anders Borg i förra valrörelsen.

Riksdagsledamoten Tomas Eneroth. Ville inte när hans namn dök upp för ett år sedan. Står nära LO och har haft en rad tunga uppdrag, men är trots det ganska okänd.

En person som brukar hamna högst när socialdemokratiska väljare får tycka till om partiledarposten är Margot Wallström.

Hon har precis som Pär Nuder upprepade gånger markerat sitt ointresse. Men spekulationerna har på nytt tagit fart eftersom hennes FN-förordnande i New York tar slut i mars.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.