Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Här är de hetaste ministerposterna – och jobbet som ingen vill ha

Foto: Thomas Karlsson

De hetaste ministerposterna efter statsministerns är som vanligt finansminister och utrikesminister. Tjänsten som ingen brukar trakta efter är demokratiministerns. Men i årets regeringsbildning har mindre prestigefyllda titlar klättrat på vill-ha-listan.

Alla de tyngsta titlarna i den kommande regeringen lär vara vikta för socialdemokrater - finansministern är den efter statsministern som står högst i kurs, på grund av den makt och inflytande som följer med jobbet.

Även utrikesministerjobbet är på motsvarande sätt tungt och inflytelserikt. Enligt statsvetaren Johan Hellström, vid Umeå universitet, lär inte Socialdemokraterna avstå från någon av de mer prestigefyllda titlarna, delvis på grund av att Miljöpartiet inte har någon politiker med erfarenhet av att vara statsråd.

Men beroende på vilka partier som ska bilda regering, och vilka hjärtefrågor de har, så kommer också olika politikområden att vara olika heta.

– Det handlar om att partierna vill få inflytande över de områden som de är intresserade av och drivit i valrörelsen. Det ser bra ut utåt också om man har en ministerpost som motsvarar de politikområden man velat få fram, säger Johan Hellström.

Därför har till exempel jobbet som utbildningsminister plötsligt seglat upp som en stridsfråga mellan S och MP.

Båda parterna har i valrörelsen profilerat sig kraftig i skolfrågan och vill få bestämma utvecklingen på området.

Här står MP:s språkrör Gustav Fridolin, som inte gjort någon hemlighet av att han vill bli utbildningsminister, mot Ibrahim Baylan (S) som har tidigare erfarenhet av att vara statsråd. De kanske löser detta genom att dela på ansvaret för departementet så att något av partierna får posten som biträdande utbildningsminister.

Tjänsten som miljöminister är självklart Miljöpartiets, men en annan hjärtefråga som partiet drivit - och där man gjorde upp med Alliansen – är migrationspolitiken.

– Miljöpartiet vill ha tjänsten som migrations- eller integrationsminister kan jag tänka mig. Vem vet, det kanske blir en minister som har båda de områdena.

Andra tunga uppdrag är posterna som närings- och arbetsmarknadsminister. Vare sig de eller den mjukare kulturministertjänsten kommer dock att vålla någon konflikt mellan partierna som ska bilda regering, tror Johan Hellström.

Frågan är vem som får regeringens minst heta post – den som demokratiminister.

– Det är så himla svårt att göra något med den rollen. De som har haft ministerposten hittills har inte lyckats göra så mycket med den. Det är en ganska otacksam roll, säger Johan Hellström.

På frågan om det finns några andra poster som är lika kalla blir statsvetaren Johan Hellström tyst en lång stund. Till slut svarar han:

– Jag kan faktiskt inte komma på någon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.