Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-25 06:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/har-ar-de-hetaste-skandidaterna/

SVENSK POLITIK

Här är de hetaste S–kandidaterna

Bild 1 av 9 Carin Jämtin. Plus: Har regeringserfarenhet och som partisekreterare väl förtrogen med partiapparaten. Minus: Anses som svag debattör och saknar också riksdagsplats.
Foto: Jessica Gow / Scanpix
Bild 2 av 9 Pär Nuder. Plus: Tidigare minister med stor erfarenhet från en lång vistelse i den politiska hetluften och makttoppen. Minus: Har uttryckligen sagt att han inte vill bli partiledare och har ingen riksdagsplats.
Foto: Anette Nantell
Bild 3 av 9 Margot Wallström. Plus: Skulle få jobbet direkt om hon bara vill. Slutar FN-jobbet i mars i år. Minus: Har med eftertryck under lång tid hävdat att hon inte är intresserad.
Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix
Bild 4 av 9 Leif Pagrotsky. Plus: Innehaft tunga politiska poster och varit statsråd. Enande kraft med brett stöd inom partiet och medlem av mäktiga VU. Minus: Nämndes som kandidat men ställde inte upp senast. Har sagt att han inte är intresserad.
Foto: Maja Suslin / Scanpix
Bild 5 av 9 Veronica Palm. Plus: Ung kvinna som upplevs som radikal förnyare. Har lätt att uttrycka och formulera sig i debatter. ”Går genom rutan” i tv. Minus: Relativt orutinerad. Okänd i stora delar av landet. Står för långt ut på vänsterkanten.
Foto: Christian Örnberg / Scanpix
Bild 6 av 9 Mikael Damberg. Plus: Ställde upp som kandidat när Juholt valdes och kan attrahera storstädernas medelklassväljare. Legat lågt under den senaste tidens turbulens. Minus: Anses stå för långt till höger för att få stöd från vänsterfalangen och facket.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 7 av 9 Thomas Östros. Plus: Tidigare ekonomisk politisk talesperson med lång politisk erfarenhet i partitoppen med ett antal statsrådsposter i sitt cv. Minus: Hade det svårt i de ekonomiska debatterna med Anders Borg i senaste valrörelsen. Har också med tjuvnyp vacklat i sitt stöd till den sittande partiledaren.
Foto: Pontus Lundahl / Scanpix
Bild 8 av 9 Sven–Erik Österberg. Plus: Lång riksdags- och statsrådserfarenhet och goda kontakter med facket. Partiledarkandidat senast. Minus: Kan uppfattas som småtråkig byråkrat utan karisma. Får inga toppbetyg som debattör. Uppfattas som kuppmakare efter att öppet krävt Juholts avgång.
Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix
Bild 9 av 9 Tomas Eneroth. Plus: Riksdagsledamot som står nära LO. Minus: Var inte intresserad av jobbet när hans namn lanserades för ett år sedan.
Foto: Christine Ohlsson / Scanpix

Frågan alla ställer sig är nu vem som ska efterträda Håkan Juholt och kunna få Socialdemokraterna på fötter igen. Här är de hetaste kandidaterna.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in