Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 07:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/har-ar-regeringens-och-oppositionens-klimatforslag/

Politik

Här är regeringens och oppositionens klimatförslag

Tankning av biogas. Foto: Lasse Swärd

Vänsterpartiet satsar mest pengar på klimatåtgärder, Sverigedemokraterna minst. Moderaterna ligger i nivå med regeringen men har en helt annan profil på sin klimatpolitik.

S-MP-regeringen plus C och L

Klimat och miljö landar på totalt nästan 13 miljarder kronor, ett historiskt stort belopp. Största posten är Klimatinvesteringar som går till laddstolpar, biogasmackar med mera. Industriklivet fördubblas (stöd för att stål- och cementindustrin ska ställa om till klimatvänliga processer). En annan stor post som förstärks är bonus till de som köper en bil med små eller inga utsläpp. 

Totalt: 12,6 miljarder kronor

Största satsningarna:

Klimatinvesteringar: 2,0 miljarder

Klimatbonus: 1,8

Industriklivet: 0,6 

Moderaterna

M ligger i nivå med regeringen i pengar räknat, trots att man raderar regeringens största anslagspost (Klimatinvesteringar). Det går ihop genom att M hämtar 2 miljarder från biståndsbudgeten och lägger på det nya anslaget Klimatbistånd. M anser att svenska pengar kan göra mer nytta för klimatet utomlands än här hemma. 

Totalt: 12,6 miljarder kronor

Största satsningarna:

Klimatbistånd: 2,0 miljarder

Klimatbonus: 1,8* (lika mycket som regeringen)

Industriklivet: 0,6* 

Kristdemokraterna

KD lägger sig nästan 2 miljarder kronor lägre än regeringen. Största nedskärningen görs på Klimatinvesteringar, som KD anser är ineffektiva. Även Industriklivet skär KD ner på. Plusposter i KD-budgeten är pengar till utveckling av infångning och lagring av utsläpp, liksom produktion av biobränsle till flyg.

Totalt: 10,6 miljarder kronor

Största satsningarna:

Klimatbonus: 1,8 miljarder *

Klimatinvesteringar: 0,8

Industriklivet: 0,5 

Sverigedemokraterna

SD ligger på minus 4,1 miljarder kronor jämfört med regeringen. Liksom M raderar man anslaget för Klimatinvesteringar. SD vill dessutom ta bort bonusen för bilar med låga utsläpp. Partiet menar att bonusen främst går till välbeställda personer i storstäderna. SD lägger mer på internationella klimatinvesteringar, vilket partiet anser är viktigare än åtgärder i Sverige.

Totalt: 8,5 miljarder kronor

Största satsningarna:

Internationella klimatinvesteringar: 0,8 miljarder

Innovativ teknik: 0,5

Industriklivet: 0,2 

Vänsterpartiet

Med nästan 14 miljarder kronor 2020 ligger Vänsterpartiet högst av alla. Att V har mer pengar att röra sig med hänger ihop med att man höjer skatterna mer än något annat parti. Till skillnad mot Moderaterna vill V göra mer, inte mindre av det som regeringen gör. Framför allt lägger man en halv miljard extra på klimatinvesteringar. 

Totalt: 13,7 miljarder kronor

Största satsningarna:

Klimatinvesteringar: 2,5

Klimatbonus: 1,8 miljarder *

Sol. och vindkraft offentliga byggnader: 0,8 miljarder

Läs mer: Regeringens klimatpolitik långt från målet 

Lövins löfte: Politiken kommer att ge ett trendbrott 

Fotnot: DN har jämfört hur mycket pengar regeringen och partierna vill lägga nästa år på åtgärder som är direkt riktade till klimatet (utgiftsområde 20 i statsbudgeten). Därutöver finns annan politik som kan ha stor betydelse i klimatfrågan. Kommunikationer, inklusive järnväg, är ett område, liksom energiskatter. Bensinskatten är en skiljelinje, där M, KD och SD vill ha sänkningar.