Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Här rasar moderaterna mest

Foto: Anders Hansson

Ingenstans är moderaternas ras så påtagligt som i Hörby. På den skånska slätten tappade Fredrik Reinfeldt 14 procentenheter och i kommunen var fallet ännu större. Inte ens det omstridda moderata kommunalrådet röstade på sitt eget parti.

Solen strålar över Gamla torget i Hörby. Ja, solen gick upp den här dagen också, även om valresultatet för många moderater var en minst sagt bister läsning.
Efter rekordvalet 2010, då partiet fick 35 procent av rösterna lokalt, mer än halverades väljarstödet i söndags.

Det moderata rösterna i riksdagsvalet i Hörby följde samma trend. Tappet på 14 procentenheter var det kraftigaste i hela landet.

Precis som på många andra orter, särskilt här i mellersta Skåne inte långt från Sjöbo, där den extremhögern haft ett starkt fäste, har många av de moderata väljarna gått över till Sverigedemokraterna.

Lena Johansson, som står på Gamla torget och väntar på dem hon ska skjutsa ska komma, säger att hon är inte ett dugg förvånad.

– Själv har jag inte röstat på Sverigedemokraterna, men jag har många vänner som gjort det, säger hon.

Lena Johansson är heller inte förvånad över moderaterna förlorat väljare både lokalt och i landet. Hon säger att den schism som varit inom moderaterna i Hörby säkert påverkat och att det smittat av sig på hur folk röstat i riksdagsvalet.

– De har misskött kommunen, de säljer ut välfärden och satsar på ett nytt kommunhus i stället för att lägga pengar på vården. Till slut tröttnar folk, säger Lena Johansson, som arbetar inom äldreomsorgen.

Hon förklarar att hon ofta hört pensionärer hon arbetar med notera att hon är stressad.

– De säger att nu får det räcka med nedskärningar, säger Lena Johansson.
Det bor nästan 15.000 invånare i kommunen. Traditionellt är detta centerpartiland, men i valet 2006 fick moderaterna medvind och gick från 13 procent till 25 procent. Efter rekordsiffran på 35 procent 2010 har moderaterna styrt kommunen tillsammans med bred borgerlig koalition och med Miljöpartiet.

Moderaterna har plockat centerväljare, men också lockat många av de små och något större företagare som är verksamma på orten.

Cecilia Branning förestår Brannings Optik, ett familjeföretag, som funnits i Hörby sedan 30-talet och hon har länge röstat på moderaterna. Nu är hon både förvånad och inte förvånad över utvecklingen.

Lokalt tycker hon att politiken hamnat på sandlådenivå, där politikerna mest ägnar sig åt att kasta skit på varandra. Däremot tycker hon det är märkligt att Sverige inte visar mer förtroende för Fredrik Reinfeldt regering.

– Jag tycker att de har skött sig alldeles utmärkt och de ska ha en stor eloge. Man vet inte vad som skett om inte Anders Borg funnits i den ekonomiska krisen, säger hon.
Cecilia Branning noterar att två av hennes handlarkolleger på gatan tvingats slå igen butiken och hon tycker att det finns saker som Alliansen kunde ha gjort bättre när det gäller att värna om småföretagare, men hon tror att det främst är en annan orsak som gjort att många lämnat moderaterna.

– Ärligt talat handlar nog mycket om det här med invandringen. Själv tycker jag att vi ska vara toleranta och ta emot dem som vill komma hit, men jag vet moderater som tycker att det måste bli ett stopp. Reinfeldts tal i somras om att vi måste öppna våra armar tror jag blev spiken i kistan för honom, säger hon.

I det nybyggda kommunhuset står det moderata kommunalrådet Lars Ahlkvist framför den stora målningen som skulle kunna ses som en symbol för den moderata kräftgången i Hörby. När kommunen skulle flyttat till ett nytt kontor var Lars Ahlkvist med om att beställa konstverket av konstnären Johan Falkman genom ett kommunalt bolag. Det kostade en halv miljon och föreställer Hörby både i ett historiskt och i ett nutid perspektiv.

Kritiken mot inköpet blev stark, bland annat på grund av kostnaden, men också eftersom Lars Ahlkvist själv finns med i målningen.

Själv menar Ahlkvist att uppståndelsen lagt sig och att det stora lokala raset bland annat beror på att det "varit en del personer som skapat en massa oro i det moderata lägret under den gångna mandatperioden."

– Vi följer rikstrenden, men backar man mest i landet ska man nog inte bara rycka på axlarna. Det är nog klokt att göra en ordentlig analys och se över sitt politiska arbete, säger Ahlkvist.

Schismen inom partigruppen gick så långt att det i våras riktades ett misstroendevotum mot Ahlkvist, som stängdes av från partiets gruppmöten.

Som en konsekvens bestämde sig det moderata kommunalrådet att inte rösta på sitt eget parti i kommunalvalet.

– Det stämmer. Jag lade min röst på Miljöpartiet, medger Ahlkvist.
Nu har Eva Lindholm tagit över ordförandeposten och Ahlkvist lämnar sin post i kommunen vid årsskiftet.

Ahlkvist har haft en rad förtroendeposter för moderaterna runt om i landet och sitter som partiombudsman för moderaterna i Skåne. Han tycker att partiet gjort mycket bra under de åtta regeringsåren och visat att man inte bara pratar om åtgärder, man genomför dem också.
Sedan tycker han att partiet bör vara självkritiskt.

– Det finns det alltid anledning att vara och jag är övertygad om att partiet kommer att analysera den här valförlusten noga, säger han.

Ahlkvist är orolig för vad det oroliga politiska läget med Sverigedemokraterna i vågmästarroll kommer att innebära för landet.

– Är det instabila majoriteter blir det ofta dyrt för skattebetalarna och de lösningar man arbetar fram blir kanske inte så bra som de annars skulle kunna vara, säger Ahlkvist.

Så frågan är om det är ett nytt Hörby som håller på att växa fram. Analyserna visar att många av moderata väljarna har gått till Sverigedemokraterna och till Socialdemokraterna, men de har även hoppat över till Centerpartiet. Studenten Hanna Envik är ett sådant exempel.

Hon röstade på Reinfeldt 2010, men lade den här gången sin röst på Annie Lööf. Det berodde mycket på miljöfrågan men också på partiledarnas agerande.

– Annie Lööf var stark, tydlig och lätt att förstå. Reinfeldt var bara som vanligt och jag tror att man hela tiden måste visa att man inte står stilla och att man vill något mer, säger Hanna Envik.

Hon tror att Sverige helt enkelt var lite trötta på moderaterna.

– Folk vill ha förändring, så är det bara, säger hon.
Pensionären Christer Falk, som har en gård utanför Hörby, håller inte riktigt med.
Även han tycker att regeringen gjort ett bra jobb.

– Vi vet vad vi har, men vi vet inte vad vi får. Jag trodde att folk mest av allt ville ha lugn och ro, säger han.

Hur blev valresultatet i din komun? Kolla här.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.