Här utmanar Schyman det politiska etablissemanget - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Här utmanar Schyman det politiska etablissemanget

Ett blädderblock, några tjocka pennor och en publik. Kanske krävs det inte mer för att utmana det politiska etablissemanget i Sverige våren 2014. Med Gudrun Schymans homeparty-rörelse har Feministiskt initiativ fått ny kraft.

Det är väl lite synd om dem, kvinnorna. Man skulle kanske ge dem en inspirationsdag med lunchbaguette. Eller skicka dem en blombukett.

– Eller säga grattis på 8 mars, före­slår Gudrun Schyman, med en ironi som är bitande på varje stavelse över samhällets valhänta hantering av orättvisor mellan könen.

Feministiskt initiativs grundare och förstanamn på riksdagslistan håller sitt homeparty nummer 197, på Teater Giljotin i centrala Stockholm. Det blir mer av en två timmar lång ståuppakt än ett väckelsemöte. Tonfallet är coolt men tempot rasande.

På ett blädderblock växer streck och cirklar fram. Det är symboler för klasser, majoriteter, minoriteter, politiska dimensioner och obalansen i makt mellan kvinnor och män. Så får deltagarna koppla ihop sina händer och vagga med armarna. Om en armbåge åker upp, åker den andra ned.

– Makt är alltid en relation. Om en grupp har mer makt och inflytande så är det på bekostnad av en annan, säger Gudrun Schyman.

Åhörarna släpper greppet och antecknar. Fyra män och över 70 kvinnor har kommit till lokalen. Det är sjuksköterskor, lärare, studenter, en grafisk formgivare, några skådespelare … Säljaren Malin Vougt fick en inbjudan via Facebook från en kompis.

– Jag bara kände att jag måste gå. Jag har ju funderat en del på Fi på sista tiden, säger hon.

Hon är inte ensam om att söka sig till feminismen. Fi:s medlemsregister har vuxit snabbt under det senaste halvåret, och omfattar nu över 10 000 personer. Homeparty-rörelsen, som inleddes ganska anspråkslöst i fjol, har fått flytta från vardagsrummen och kaféerna till allt större samlingslokaler.

– Det är en folkrörelse som är på väg att växa fram, en folkrörelse som består av feministisk aktivism och antirasistisk aktivism och väldigt mycket kärlek, säger Gudrun Schyman.

Hon tvivlar inte på att partiet klarar spärrarna till EU-parlamentet och riksdagen i år. Problemet är att hon har uttryckt sig i liknande tongångar i flera valrörelser tidigare. Valresultaten har inte blivit tillnärmelsevis lika storslagna som retoriken.

– Jag tror fortfarande att det är svårt för Feministiskt initiativ att slå sig in. Det kan vara så att det står och väger just nu. Men den stora frågan är om de verkligen klarar att få upp jämställdhet på dagordningen, säger Jonas Hinnfors, som är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Möjligen kan små rörelser till Feministiskt initiativ få betydelse för de rödgrönas möjligheter att få ihop ett stabilt regeringsalternativ. Debattörer på Socialdemokraternas vänsterkant – som Daniel Suhonen och Göran Greider – har varnat för att den som röstar på Fi kan kasta bort möjligheterna att få ett maktskifte.

Jonas Hinnfors tror att sådana förmaningar är kontraproduktiva.

– Om man läser vad Greider eller Suhonen skriver kan man undra varför i all världen de inte röstar på Fi. De har väldigt lite kritik mot partiets politik. Det som händer är nog bara att Fi hamnar i hetluften, säger han.

På mötet på Teater Giljotin säger Gudrun Schyman att hon har hört retoriken om bortkastade röster förr, senast vid valet 2010.

– Vad blev resultatet? Fortsatt borgerlig regering, rasister in i riksdagen och inga feminister, säger hon.

Men, envisas en kvinna i publiken – om man nu har en kompis som säger att Vänsterpartiet har ett bättre feministiskt program, hur bemöter man det? Gudrun Schyman svarar att det är smart att rösta på Feministiskt initiativ i alla fall.

– När vi kommer in, kommer vi att stärka feminister i alla partier, säger hon.

Sedan tar luften i lokalen slut, kollekt till Fi samlas in i en gammal sminkväska, och åhörarna vandrar ut i vårkvällen med uppmaningen att värva kompisar. Om alla som röstat på Fi tidigare får med sig tre vänner till EU-valet och ytterligare sju till riksdagsvalet så kan partiet klara spärrarna.

Malin Vougt lovar att försöka.

– Det enda problemet är att en hel del av mina vänner redan har engagerat sig i Fi. Men jag får hitta några till, säger hon.

Gudrun Schyman får med sig en liten gåva från arrangörerna, men behöver varken blombuketter eller grattis. Det är inte särskilt synd om feministerna just nu.

– Jag har arbetat för det här i tio år, säger hon.

– Nu är det skördetid.

Fakta.Fi genom tiderna

2004. Den tidigare partiledaren Gudrun Schyman lämnar Vänsterpartiet, och blir politisk vilde i riksdagen.

2005. Feministiskt initiativ lanseras i april. Första årsmötet hålls i Örebro i september. I medierna kommer allt fler rapporter om motsättningar mellan några av grundarna – framför allt akademikerna Ebba Witt-Brattström och Tiina Rosenberg. Efter ett halvår har båda hoppat av.

2006. Fi stannar på 0,68 procent i sitt första riksdagsval.

2009. Abba-musikern Benny Andersson skänker en miljon kronor och medial stjärnglans åt Schymans krysskampanj i EU-valet. Partiet får 2,2 procent.

2010. Gudrun Schyman får stor uppmärksamhet när hon eldar upp 100 000 kronor i Almedalen. Drömmarna om riksdagsmandat går också upp i rök – resultatet i riksdagsvalet stannar på 0,4 procent. Däremot blir Fi tredje största parti i Gudrun Schymans hemkommun Simrishamn.

2011. Schyman avgår som talesperson.

2013. Schyman återvänder som en av talespersonerna. Satsningen på homeparty inleds.

2014. Fi kommer upp i över 10 000 medlemmar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.