Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Hård kritik för utvisning av egyptier

Regeringen fick hård kritik från samtliga övriga partier när utvisningen av de två egyptierna Ahmed Agiza och Mohammed al Zery debatterades i riksdagen. Men migrationsminister Barbro Holmberg medgav inga misstag, trots uppgifter om att de utsatts för tortyr.

Att inte utrikesminister Laila Freivalds svarade för regeringens handlande fick i sig kritik. Men frågan om avvisningen av egyptierna är i första hand ett migrationsärende, menade Barbro Holmberg, som inledde debatten med att slå fast att de både männen var misstänkta för grova brott när de avvisades.

- Den ene mannen var misstänkt för att ha haft en operativ roll i en känd terroristorganisation. Den andre uppgavs ha haft en ledande roll i samma organisation tillsammans med en person som står Usama bin Ladin nära, sade hon.

Enligt Barbro Holmberg hade polisen rapporterat om att de kunde misstänkas vara i färd med att planera "terroristrelaterad brottslighet".

Hon menade att regeringen stod inför ett svårt dilemma: å ena sidan inte ge en fristad åt terrorister i Sverige, å andra sidan inte utlämna människor till länder där de riskerar tortyr. Lösningen blev att utkräva en garanti från Egypten om att de två skulle behandlas väl i fängelset.

Om Egypten brutit mot den garantin vet vi ännu inte, sade Barbro Holmberg, och hänvisade till att regeringen krävt en oberoende internationell granskning av hur männen behandlats.

Den hårdaste kritiken levererades från regeringens samarbetspartier, vänsterpartiet och miljöpartiet.

- Uppgifterna kom från Egyptens och USA:s underrättelsetjänster - två länder som använder sig av tortyr för att få fram uppgifter, sade Alice Åström (v). Hur mycket tilltro ska vi i Sverige sätta till dem?

Alice Åström pekade på att den ena av de två, Mohammed al Zery, inte ens ställdes inför rätta i Egypten och ansåg att han nu borde få komma tillbaka till Sverige.

- Jag förutsätter att Sverige inte än en gång gör bort sig genom att tro att garantier från diktaturer går att lita på, sade Gustaf Fridolin (mp), som vill att en nationell kommission ska tillsättas för att granska ärendet.

Men också de fyra borgerliga partierna kritiserade regeringen, bland annat för sättet de två männen avvisades på: amerikanska agenter på Bromma flygplats skar bort männens kläder från kropparna. De två belades med hand- och fotbojor och drogades sannolikt med stolpiller.

- Överträdelser mot tortyrkonventionen genomfördes av svenska myndighetspersoner, sade Johan Linander (c).

Migrationsminister Barbro Holmberg efterlyste de övriga partiernas svar på frågan: hur skulle man annars ha löst situationen?

- Skulle de här männen, som misstänktes planera terrordåd också i Sverige, ha beviljats permanenta uppehållstillstånd här?

Hon fick svar från Alice Åström:

- Det finns flera fall där man i stället valt husarrest, kommunarrest eller anmälningsplikt. Och om de var misstänkta för att ha planerat terrordåd så borde man ha ställt dem inför rätta i en svensk domstol.

Detta höll flertalet andra debattörer med om - utom folkpartiets Johan Pehrson.

- All information som ligger till grund för en utvisning kan inte vara offentlig, sade han. Det låter på några talare som om allt kan läsas upp i en domstol hur lätt som helst. Det fungerar inte så.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.