Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Hård kritik mot regeringens hantering av fritt vårdval

Regeringens hantering av det fria vårdvalet får förödande kritik av lagrådet. Illa förberett och otillräckligt för att ligga till grund för lagstiftning, är lagrådets slutsats. Regeringens hantering av lagförslaget har nu KU-anmälts av Folkpartiet.

I uppgörelsen med Vänsterpartiet vill regeringen avskaffa den fria etableringsrätten för vårdcentraler. Enligt regeringens proposition ska landstingen själva få bestämma vilka vårdcentraler som ska få etablera sig inom deras område.

För ett par veckor sedan beslutade socialutskottet att förslaget ska granskas av lagrådet innan det hanteras i riksdagen.

Nu har lagrådet kommit med sitt yttrande och kritiken mot förslaget är mycket hård. Lagrådet slår bland annat fast att beredningen av lagförslaget inte är godtagbar och inte kan ligga till grund för lagstiftning. Både urvalet av remissinstanser och tiden för remissbehandlingen kritiseras. ”Denna korta handläggningstid ger intrycket att regeringen inte har tagit regeringsformens beredningskrav på det allvar som förutsätts i lagregeln”, skriver lagrådet.

– Det här visar att förslaget är slarvigt utformat och illa genomtänkt. Regeringen har gjort en rejäl missbedömning, säger Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

Regeringen kan nu välja att antingen dra tillbaka sin proposition eller att ändå låta socialutskottet behandla frågan. Sedan tidigare har både allianspartierna och Sverigedemokraterna gjort klart att de ogillar förslaget.

– Som det förefaller nu så finns det inte någon majoritet i riksdagen för att avskaffa vårdvalet, säger Göran Hägglund.

Ansvarigt statsråd i regeringen är sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) som befinner sig på resa. Frågan kommenteras istället av Juan-Pablo Roa, politiskt sakkunnig på socialdepartementet:

– Vi har precis tagit del av lagrådets yttrande och ska nu studera det vidare innan vi bestämmer oss för hur vi ska agera. Men vi tycker fortfarande att det är rimligt att landstingen bör få bestämma över vilka vårdcentraler som ska få etablera sig, säger han.

Regeringens hantering av lagförslaget har nu KU-anmälts av folkpartisterna Bengt Eliasson och Mathias Sundin.

Riksdagsledamöterna begär att konstitutionsutskottet ska granska ifall hanteringen är förenlig med regeringsformens bestämmelser. De pekar särskilt på tidsplanen och att regeringen inte inhämtade Lagrådets yttrande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.