Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Hård ton mellan Reinfeldt och Löfven

Den halverade arbetsgivaravgiften för unga blev det hetaste debattämnet i SVT:s partiledardebatt i går kväll. Tonen var hård mellan Fredrik Reinfeldt (M) och utmanaren Stefan Löfven (S). De två statsministerkandidaterna rök också ihop om regeringsfrågan.

– Bekymra dig du om din kant. Det här fixar jag, sade Löfven irriterat när Fredrik Reinfeldt pressade honom.

Precis som tidigare lovade Löfven att ge besked i regeringsfrågan i god tid före valet nästa år. Tidigare hade Löfven bestämt sagt nej till att behålla den halverade arbetsgivaravgiften för ungdomar under 26 år. Det vill dock Miljöpartiet, som nyligen ändrade sig, nu behålla.

Reinfeldt undrade vad det är som gäller om de rödgröna vinner valet nästa år.

– Det kommer att öka beskattningen på unga med 15 miljarder kronor, sade M-ledaren med adress till Stefan Löfven.

Men det fanns också oenighet på den borgerliga kanten. När övningen med ryska bombplan i påskas strax utanför svenskt luftrum diskuterades sade FP-ledaren Jan Björklund:

– Jag tycker det är genant att vårt luftförsvar firar påsk när ryssarna övar utanför gränsen. Vi är alla ansvariga för det.

Statsministern höll inte med.

– Jag tycker inte vi ska framställa det som att vi vet vad som är rätt incidentberedskap och exakt hur den ska utformas.

Reinfeldt kan dock tänka sig ge mer pengar till försvaret, något som också C-ledaren Annie Lööf öppnade för.

– Jag är inte främmande för att på sikt öppna för mer resurser. Men först ska vi göra analysen, sade Annie Lööf och syftade på den parlamentariska försvarsberedningen.

Vinster i välfärden blev ett annat hett debattämne där V-ledaren Jonas Sjöstedt, ensam av de åtta partiledarna om att kräva ett vinstförbud, gick till hårt angrepp på regeringen. Övriga sju partiledare, inklusive Stefan Löfven, var i stället inne på att kraven på dem som driver skolor, äldreboenden och vårdföretag behöver skärpas.

– I verkligheten så närmar vi oss varandra, från att ni har haft en otroligt kritisk inställning till privata alternativ och att vi har haft en för glättad inställning så är det numera så att vi är mer realistiska. Valfrihet ja, vi ska ha privata alternativ men vi måste ställa högre krav, sade Jan Björklund.

Stefan Löfven undrade varför de borgerliga partierna varit så sena att upptäcka de baksidor som finns med att lämna vidöppet för de privata alternativen.

I skolfrågan gav utbildningsminister Jan Björklund beskedet att det blir minskad administration för lärare redan från höstterminen.

Efter debatten tyckte Reinfeldt att han hade fått fram sitt budskap om jobben.

– Vi ska återkomma med satsningar som baseras på vår starka ekonomi, sade han efteråt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.