Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Hårda förhandlingar väntar om makten i kommunerna

Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i Malmö: ”Redan innan valet sträckte jag ut handen och sa att jag kan se en poäng med att söka blocköverskridande lösningar i Malmö.”
Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i Malmö: ”Redan innan valet sträckte jag ut handen och sa att jag kan se en poäng med att söka blocköverskridande lösningar i Malmö.” Foto: Johan Nilsson/TT

Stödet för de stora partierna minskar i kommunerna. Socialdemokratiska fästen faller, Moderaterna tappar i städerna. Nu väntar hårda förhandlingar om makten då både Sverigedemokraterna och lokala partier skapar oklara majoritetsförhållanden i mängder av kommuner.

VAL 2018

Sverigedemokraterna ryckte fram mest i kommunvalet, trots att SD är det parti som gick sämst i kommunerna jämfört med sitt väljarstöd i riksdagsvalet. 

Men totalt 12,7 procent i kommunvalet räcker ändå för att SD nu kan hoppas på ett ökat inflytande i lokalpolitiken. 

– Vi har slängt ut en trevare till Moderaterna. Om de säger ja går vi i majoritet tillsammans med dem, säger Pia Trollehjelm, Sverigedemokraternas ordförande i Bjuv, den kommun där partiet ökade mest i landet, från 12,8 procent i valet för fyra år sedan till 33,5 procent.

DN:s genomgång av det preliminära valresultatet visar att endast ett 80-tal kommuner har en tydlig politisk majoritet. I drygt 200 kommuner har Sverigedemokraterna och lokala partier fått så starkt väljarstöd att de ensamma eller båda två är vågmästare mellan blocken. 

Kartan här visar i vilka kommuner de borgerliga partierna fått över 50 procent av rösterna i kommunvalet  och var mer än hälften av rösterna gått till Socialdemokraterna, Västerpartiet och Miljöpartiet.

I de övriga kommunerna är majoriteten oklar.

Att vi på kartan placerat MP i samma grupp som S och V beror på att det ska gå att dra paralleller med rikspolitiken, där Miljöpartiet är en del av regeringen. I den kommunala praktiken låter sig MP däremot inte med automatik sorteras till något av blocken.

Läs också: Stökiga maktförhållanden i alla storstadskommuner 

Samtidigt har Miljöpartiets möjligheter att bli tungan på vågen kraftigt försämrats. MP backar i nästan hela landet och riskerar att åka ur fullmäktige i ett 60-tal kommuner.

Sett till resultatet i samtliga kommuner tappar Socialdemokraterna mest av riksdagspartierna och får totalt 27,6 procent av rösterna i kommunvalet, en nedgång med 3,6 procentenheter.

Ett traditionellt S-fäste som nu får borgerlig majoritet är Lycksele. Kommunstyrelsens ordförande Lilly Bäcklund (S) har inte hittat någon bra förklaring till nederlaget och Socialdemokraternas tillbakagång med sex procentenheter.

– Vi har ekonomin i balans och har inte lagt ner någon skola. Valvinden på riksplanet har nog spelat in, säger hon.

Anders Lidström, professor i statsvetenskap vid Umeå universitet, konstaterar att den socialdemokratiska tillbakagången är kraftigare i Norrland än i landet som helhet.

– Gruppen partitrogna väljare har minskat i omfattning. Socialdemokraterna kan inte längre lita på att få stöd hos en industriell arbetarklass. Partiets tillbakagång beror i hög grad på att samhället har förändrats, säger han. 

Socialdemokraterna har överlag klarat sig bättre i storstadsområden än på landsbygden. I rödgröna Malmö var kampen om det sista mandatet stenhård, men nu står det klart att det blir oklar majoritet med SD i vågmästarställning.

– Redan innan valet sträckte jag ut handen och sa att jag kan se en poäng med att söka blocköverskridande lösningar i Malmö. Det har jag också framfört nu efter valet, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Moderaterna går totalt tillbaka med 1,5 procentenhet i kommunvalet. I flera städer är tappet större än så. 

I Jönköping beror partiets nedgång med 4,3 procentenheter delvis på uppslitande inre stridigheter, uppger Peter Jutterström, förste vice ordförande i kommunstyrelsen. Utbrytare bildade ett nytt parti som tog 1,5 procent av rösterna i kommunvalet. Resten av nedgången tror han beror på den moderata valvinden på riksplanet.

Varför lyckades ni inte bryta rikstrenden?

– Det borde vi ju kunna kan man tycka, men i och med att vi haft det så stökigt har vi fått ägna mycket kraft åt att reparera partiet och få till ett valprogram, säger Peter Jutterström.

Vid sidan av Sverigedemokraterna lyckades Centerpartiet bäst totalt i kommunvalet i Sverige och ökade med 1,9 procentenheter.

Lokala partier har gjort starka framryckningar i många kommuner och är största parti i Hagfors, Nykvarn, Perstorp och Vaxholm. Men det finns också de som faller kraftigt från en stark position. Åselepartiet och Dorotea kommunlista har fått se sitt väljarstöd halverat, Bjärepartiet i Båstad tappar nästan lika mycket.

 

Kommunvalet resultat

Partiernas resultat totalt i kommunvalet. Siffrorna från  2014 inom parentes.

Socialdemokraterna 27,6 procent (31,2)

Vänsterpartiet 7,7 procent (6,4)

Miljöpartiet 4,6 procent (7,8)

Moderaterna 20,1 procent (21,6)

Centerpartiet 9,7 procent (7,9)

Liberalerna 6,8 procent (6,6)

Kristdemokraterna 5,2 procent (4,0)

Sverigedemokraterna 12,7 procent (9,3)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.