Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Hårda ord i DN:s studio mellan Fi- och SD-kvinnor

Soraya Post (Fi) och Kristina Winberg (SD) möttes i EU-duellen.

Det blev hårda ordväxlingar när Soraya Post (Fi) och Kristina Winberg (SD) möttes i EU-duellen i DN:s tevestudio. Jämställdhet, tiggeri och flyktingar var ämnen där de två EU-kandidaterna var djupt oense och beskyllde varandra att fara med osanning.

Det var första gången som de två politikerna från Feministiskt initiativ respektive Sverigedemokraterna möttes i en debatt. För tittarna blev det uppenbart att de på flera sätt intar positioner längst ut på varsin kant.

Soraya Post argumenterade för att pengar borde tas från EU:s omfattande jordbruksbudget och istället läggas på att bygga ut barnomsorgen och föräldraförsäkringar.

– Det skulle öka möjligheterna till jämställdhet. Om vi ska ha en gemensam union måste vi ha en gemensam värdegrund och jämställdhet är en självklarhet i ett modernt samhälle, sade Post.

Kristina Winberg och SD anser inte att EU ska ha makt över dessa områden och tog avstånd från feminismen som ideologi.

– Kvinnor är inga offer. Vi är starka och självständiga och kan göra egna val.

Soraya Post replikerade:

– Vi ser också kvinnor som starka, det är därför vi ska rasera den patriarkala ordningen och göra makten jämställd.

Även när diskussionen kom in på de romska tiggarna från Rumänien var motsättningarna hårda. Soraya Post, som själv har romskt ursprung, anser att medlemsländer ska kunna uteslutas om de inte tar bättre hand om sina medborgare.

– Är man helt osamarbetsvillig bör man ställas inför det faktumet, sade Post.

Kristina Winberg försvarade SD-kampanjen för att organiserat tiggeri ska förbjudas.

– Genom att förbjuda tiggeriet lägger vi ansvaret för den rumänska befolkningen på Rumänien. Då uppmuntrar vi dem inte att komma hit. Vi kan inte ta hand om alla EU:s medborgare. Svenska politiker måste tänka på den svenska befolkningen, sade Winberg.

Soraya Post anklagade Winberg för bristande medkänsla med fattiga människor.

– Du behöver skämmas, din empati är inte tillräckligt stor. Det finns inga belägg för de affischer som ni sätter upp. Din politik betyder att människor avhumaniseras. Jag är tacksam för att svenska folket har empati och skänker pengar, sade Post.

Inte oväntat hamnade Post och Winberg på kollissionskurs även i flyktingfrågan. Fi vill att människor på flykt ska kunna söka asyl redan på EU-ländernas ambassader i deras hemländer.

– Om det hade funnits en laglig väg in i EU hade inte alla dessa människor behövt dö. Vi kan hjälpa så många fler, sade Post.

Kristina Winberg vände sig helt emot Fi:s krav på en generösare flyktingpolitik.

– Hur många tror du kan komma till Sverige? Om ni får bestämma går både Sverige och EU i konkurs. Då är det bättre att elda upp pengarna, sade Winberg.

Den redan höga temperaturen steg ytterligare när debatten kom in på de respektive partiernas samarbeten med andra. Kristina Winberg pekade ut Dansk Folkeparti som en önskvärd partner, medan Post beskyllde SD för att ha kontakter betydligt längre ut på högerkanten.

– Är du inte klok? utbrast en uppbragd Kristina Winberg.

– Ljug inte för svenska folket, sade Post.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.