Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Hårdare krav på spelbolagen: Måste söka licens

Alla som satsar pengar på spel kommer i framtiden att behöva registrera sig. Det gäller både spel på sportevenemang och hästar.

Men staten kommer inte att sälja ut Svenska Spel och heller inte släppa kontrollen över ATG, framgår av regeringens förslag till ny spellag som DN tagit del av.

De senaste decennierna har det statliga spelmonopolet utmanats av nätbaserade spelföretag som tagit en allt större del av den svenska spelmarknaden.

Samtidigt har lagstiftningen inte hängt med. Bettingsajterna har kunnat undgå att betala skatt i Sverige genom att placera verksamheten utomlands och det har inte funnits några fungerande spärrar mot spelmissbruk.

2015 tillsatte regeringen en spelutredning som lämnade sitt slutbetänkande i mars i år. Nu har regeringen enats med allianspartierna om att gå vidare med merparten av utredningens förslag.

– Staten återtar nu kontrollen. För mig är det en gåta att det inte har skett tidigare. Det finns ingen annan marknad där vi har accepterat att staten förlorar kontrollen, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S). 

Regeringen skickar nu förslaget på remiss till lagrådet. Det är ett omfattande material som berör såväl spelbolagen som ideella föreningar, idrottsrörelsen, statskassan och stora reklamintäkter. 

Kärnan i förslaget är att alla bolag som verkar på den svenska spelmarknaden måste söka licens. Det innebär att de utlandsbaserade bolagen också tvingas betala skatt i Sverige. Skattesatsen sätts till 18 procent. Det ska också bli olagligt att förmedla betalningar till spelbolag som inte har licens.

Samtidigt införs hårdare regler för att motverka spelmissbruk. Alla som satsar pengar på spel måste registrera sig hos spelbolagen. Enligt förslaget kommer det även att gälla dem som spelar på hästar.

Datainspektionen har tidigare varit kritisk till planerna på registrering av spelare men regeringen väljer ändå att gå vidare: ”En registrering är dock en inskränkning i den personliga integriteten. Vid en samlad bedömning anser regeringen att behovet av registrering av spelare väger tyngre än den inskränkning som registreringen innebär”, motiverar man.

– Vi måste ha koll på den här marknaden. Det är en marknad där det finns många risker och vi måste ha ett starkt konsumentskydd, säger Ardalan Shekarabi. 

Lagförslaget innebär också en skyldighet för spelbolagen att motverka spelmissbruk. Regeringen kallar det för omsorgsplikt och varje bolag måste ha en färdig plan för hur den ska genomföras. Grundkravet är att bolagen ska fånga upp personer med misstänkta spelproblem och vid behov vidta åtgärder.

Statligt ägda Svenska Spel kommer i det nya förslaget att delas upp i två olika verksamheter. Den ena ska ta hand om de spelformer som fortfarande kommer att omfattas av monopol, som kasinon och spelautomater. Den andra ska hantera den konkurrensutsatta delen av spelmarknaden, som spel på enskilda matcher.

Men regeringen tänker inte släppa ägandet av Svenska Spel.

– Vi har inga sådana planer. Det som är viktigt här är att vi skapar förutsättningar för att Svenska spel ska kunna agera på en konkurrensutsatt marknad på jämlika villkor, säger Ardalan Shekarabi.

Moderaterna står bakom det nya lagförslaget men ser helst att staten säljer ut Svenska Spel i framtiden.

- För mig är det centralt att vi går mot en total uppdelning av Svenska spel i två separata bolag. Det kommer en särskild utredning nu att titta vidare på. Vad som sedan kommer att hända med Svenska Spel får en kommande regering ta ställning till, säger Olof Lavesson, ordförande i riksdagens kulturutskott och den som skött förhandlingarna för Moderaterna.

För Aktiebolaget Trav och Galopp, ATG, kommer den nya lagen innebära att spelandet på hästar blir konkurrensutsatt. Samtidigt tänker staten behålla sitt inflytande över ATG genom att även i fortsättning ha en majoritet av platserna i styrelsen. Orsaken är att det inte finns någon färdig modell för hur hästnäringen ska finansieras. Det är en fråga som nu ska utredas.

– Hästnäringen är inget vi kommer att kompromissa om. Den måste ha fortsatt goda intäkter från spelverksamhet. I väntan på att vi har hittat en modell som garanterar finansieringen får vi vänta med att göra några ändringar, säger Ardalan Shekarabi.

Moderaterna vill dock att staten snarast släpper inflytandet i ATG.

- Under utredningsprocessen kommer staten att ha kvar sitt inflytande i ATG men för mig är det helt otänkbart att det skulle bli så i ett längre perspektiv. Tanken är att ATG ska bli en aktör bland andra på marknaden och då ska staten inte ha några intressen i det bolaget, säger Olof Lavesson.

Lagförslaget i korthet

Licens krävs för alla bolag på den svenska spelmarknaden.

Skärpta straff för olovlig spelverksamhet och för matchfixning.

Registrering av allt spel.

Åldersgräns på 18 år för att få spela.

Förbud mot kredit för spel.

Lotteriinspektionen ersätts av Spelmyndigheten.

Krav på måttfull marknadsföring.

ATG konkurrensutsätts för spel på hästar.

Det ideella allmännyttiga föreningslivet får fortsatt skattebefrielse för lotterier och bingo.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.