Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Hårdast KU-kritik mot Ygeman och Bah Kuhnke

Konstitutionsutskottet (KU) håller pressträff om granskningen av regeringen. Andreas Norlén (M) och Björn von Sydow (S).
Konstitutionsutskottet (KU) håller pressträff om granskningen av regeringen. Andreas Norlén (M) och Björn von Sydow (S). Foto: Christine Olsson/TT

Inrikesminister Anders Ygeman (S) och Alice Bah Kuhnke (MP) får hårdast kritik av riksdagens konstitutionsutskott (KU). Bakom kritiken står alla åtta riksdagspartier i årets granskning som presenterades på torsdagen.

Ambitionen från KU har efter valet 2014 varit att komma bort från den politisering som tidigare kännetecknade riksdagens granskande organ.

– Det finns en bred enighet mellan regeringspartierna och allianspartierna och det är mycket tillfredställande, sade KU-ordföranden Andreas Norlén (M) på en presskonferens i riksdagen.

På tolv punkter är utskottet enigt i sin kritik. Före 2014 handlade det om ett fåtal. Ett av dessa ärenden gäller inrikesminister Anders Ygeman som lämnade felaktiga uppgifter om den europeiska gränsbevakningen både i en intervju och under en KU-utfrågning för ett år sedan.

– Det är den skarpaste kritiken som vi har, sade Andreas Norlén.

Det är andra året i rad som Ygeman, som i mätningar brukar hamna i topp bland ministrarna i popularitet, får kritik av KU.

– Vi ser gärna att han lägger sig vinn om att kolla sina uppgifter, säger Björn von Sydow (S), vice ordförande i KU.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) får kritik av KU på tre punkter. KU pekar på att hon gett intryck av att Mona Sahlin, tidigare nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, själv skulle ha ansvaret för anställningen av sin livvakt. Men KU konstaterar att det ”inte stämmer” och ”framhåller vikten av att statsråds uttalanden är korrekta”. Bah Kuhnke får också kritik för att ha lämnat felaktiga uppgifter i en debattartikel om reklamskatten.

KU kritiserar också att Bah Kuhnke på ett möte i EU:s ministerråd inte framhållit att kulturpolitiken är en nationell angelägenhet, trots att hon var överens med riksdagens EU-nämnd att så skulle ske.

– Även här är det skäl att tänka på faktakollen innan man gör uttalanden, säger Björn von Sydow.

KU pekar också på att det var fel av närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) och MP-ministrarna Åsa Romson och Isabella Lövin att säga att det inte hade varit möjligt för regeringen att säga nej till försäljningen av delstatliga Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet, utan att ändra uppdraget för Vattenfall.

KU riktar också kritik mot brister i regeringskansliets diarieföring och dokumentation som handlar om Sveriges kampanj för att få en plats i FN:s säkerhetsråd och den bostad som utrikesminister Margot Wallström (S) fått av fackförbundet Kommunal.

Utskottet ifrågasätter också lämpligheten i att försvarsminister Peter Hultqvists statssekreterare, som tidigare satt i Försvarsmaktens ledning, förde den årliga dialogen med en militär stiftelse som äger den fastighet där S-ministern hyr en lägenhet.

Apropå bostadssituationen för statsråd anser KU att "det kan finnas skäl för regeringen att överväga behovet av att tillhandahålla bostäder åt statsråd som inte är bosatta i Stockholmsområdet".

Utskottet pekar också på att statsminister Stefan Löfven (S) gjort ett felaktigt påstående i riksdagens kammare om hur Sverigedemokraterna röstat om budgeten. KU anser dock inte att statsminister Stefan Löfven (S) borde få kritik för att han i en tv-debatt påstått att SD hade nazistflaggor på sina möten när partiledaren Jimmie Åkesson gick med i partiet. Detta har den antirasistiska stiftelsen Expo sagt att det inte stämmer.

Men KU, inklusive Sverigedemokraterna, skriver i sitt gemensamma pressmeddelande att endast en del av regeringens verksamhet omfattas av saklighetskravet i regeringsformen och att kravet ”därför inte generellt kan tillämpas i granskningen av statsråds uttalanden”. Därmed underkänner SD den anmälan som gjordes av partiets egen gruppledare Mattias Karlsson.

– Vi granskar enbart på konstitutionell grund, säger Jonas Millard (SD), ledamot i KU.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) slipper kritik för att hans medarbetare ska ha försökt påverka innehållet i SVT:s Aktuellt. "Utskottet noterar att utbildningsministern vidtog åtgärder", skriver KU - men framhåller samtidigt att alla som arbetar inom offentlig förvaltning måste "iaktta en hög grad av försiktighet".

Den enda reservationen i KU-betänkandet för de 32 anmälningar om kommit in från riksdagsledamöterna under 2016 har gjorts av SD. Det tredje största riksdagspartiet reserverar sig mot att KU inte kritiserar uttalanden av justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) om rikspolischefen Dan Eliasson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.