Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-28 06:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/hedi-fried-vi-maste-forsta-att-demokratin-ar-hotad/

Foto: Paul Hansen
SVENSK POLITIK

Hédi Fried: Vi måste förstå att demokratin är hotad

Under året före riksdagsvalet har Hédi Fried bjudit svenska toppolitiker på smörgåstårta i sitt hem. Hennes budskap: det är bråttom. Demokratin är i fara.

DN:s Johar Bendjelloul och Paul Hansen berättar om den 94-åriga Förintelseöverlevandens kamp.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 9 Till tonerna från Thomas Fahlanders fiol anländer Hédi Fried till Ludvika stadshus. Här väntar bland annat en biskop, ledningen för Spendrups, Dalarnas idrottsförbund och en minister. Men de får vänta ett tag till. När Hédi Fried får höra om Thomas judiska morfars öde stannar hon till, pratar en stund, tröstar.
Foto: Paul Hansen
Bild 2 av 9 ”Det är ju Hédi Fried.” Det är trångt, trångt. Motdemonstranterna står i hundratal framför kravallstaketet i Ludvika centrum, men när Hédi Fried närmar sig delar sig folkhavet i två först viskande och sedan allt mer applåderande halvor. När handbollsspelaren och aktivisten Linnéa Claeson och Hédi Fried passerar överröstas NMR:s talare av folkets jubel.
Foto: Paul Hansen
Bild 3 av 9 Halvvägs till manifestationen mot nazisterna i Dalarna stannar Hédi Fried och följeslagaren Per Ödling till för att ladda bilen med el och sig själva med en stärkande kopp kaffe.
Foto: Paul Hansen
Bild 4 av 9 ”Paul, syns det att jag är lycklig?” Till en början hör jag inte vad Hédi Fried säger, omsvärmad av stadens och rikets potentater som hon är. Men sedan hör jag, och svarar: ”Ja, Hédi det syns. Tydligt.” Kraften och uppslutningen i manifestationen mot nazisterna ger henne energi.
Foto: Paul Hansen
Bild 5 av 9 En blombukett och ett närmast blygt hej inleder samtalet mellan Moderatledaren Kristersson och Hédi Fried. Det är mycket som ska avhandlas. Tiden är kort, på flera plan.
Foto: Paul Hansen
Bild 6 av 9 ”Kalla dem inte knäppgökar!” Repliken till Kristerssons definition av NMR kommer blixtsnabbt. ”De är farliga och de måste tas på allvar.” Om det är någon som inser vad en högerglidning i politiken och marscherande nazister på gatorna kan leda till så är det någon som överlevt Auschwitz.
Foto: Paul Hansen
Bild 7 av 9 Det är valår och en strid ström av journalister och poli­tiker passerar Hédi Frieds lägenhet för en upplysande och uppfordrande pratstund. Med van hand skramlar Hédi Fried ihop fikat innan samtalet börjar.
Foto: Paul Hansen
Bild 8 av 9 Hédi Fried anser att läget är akut. Demokratin är hotad.
Foto: Paul Hansen
Bild 9 av 9 "Valet står mellan frihet och trygghet" säger Hédi Fried där hon sitter vid kaffebordet.
Foto: Paul Hansen