Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Hemlig redaktion svartmålar invandringen

Sajten Avpixlat har blivit navet i den främlingsfientliga opinionsbildningen i Sverige.

Avpixlat beskrivs av redaktionen som ”en oberoende Sverigevänlig webbplats för nyheter och opinion”. Syftet är att debattera  och rapportera om ”invandringens konsekvenser för Sverige” och i synnerhet ”utlänningars och invandrares brottslighet”.

Att publicera namn och bild på misstänkta brottslingar med rötter utomlands är ett vanligt inslag. En central föreställning i ideologin bakom Avpixlat är att etablerade medier medvetet mörkar sanningen.

Vilka som ingår i redaktionen är hemligt. Däremot finns en kontaktperson angiven, Mats Dagerlind, och han har i en granskning gjord av Aftonbladet också pekats ut som den tongivande redaktören. En rad krönikörer figurerar dock öppet på sajten med namn och bild.

Läs mer: Mejl avslöjar hur Avpixlat styrs

Avpixlat har inte heller någon ansvarig utgivare, det vill säga en person som har registrerats hos Patent- och registreringsverket som juridiskt ansvarig för innehållet. Det grundar sig i redaktionens kritiska syn på den etablerade pressetiken och gällande lagstiftning om exempelvis förtal och hets mot folkgrupp. I klartext betyder detta att redaktionen vill kunna bedriva verksamheten utan att behöva ta de juridiska konsekvenserna av vad man publicerar.

Avpixlat finansieras genom donationer som förmedlas via den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Kent Ekeroth. Han har upplåtit sitt bankgiro för detta men i övrigt förnekat inblandning i redaktionens arbete. En granskning gjord av Aftonbladet pekar dock på att Ekeroth är mer involverad än så.

2011 uppgick donationerna till över 225.000 kronor och Ekeroth blir skyldig att skatta för drygt 160.000 av detta eftersom Skatteverket ser Avpixlat som näringsverksamhet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.