Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 18:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/hermansson-hoppas-extrakongress-kan-satta-stopp-for-fulspel/

Politik

Hermansson hoppas extrakongress kan sätta stopp för ”fulspel”

Ann-Sofie Hermanson (S). Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Socialdemokraternas gruppledare i Göteborg Ann-Sofie Hermansson är utsatt för hård kritik och avgångskrav från sin egen distriktsstyrelse. Hon välkomnar den extrainsatta kongress då medlemmarna ska rösta för hennes framtid. 

– Jag vill bli bedömd av en bredare partikonstellation, och inte av en liten krets som fulspelat mot mig under en lång tid, säger hon till DN. 

Peter Letmark
Rätta artikel

Den 3 mars ska Socialdemokraterna i Göteborg hålla en extra partikongress. En enig distriktsstyrelse vill att Ann-Sofie Hermansson avgår och i mars ska även medlemmarna få säga sitt. 

– Jag tycker att det är en bra lösning. Jag upplever att jag har ett starkt stöd i partiet och tycker det är en bra lösning att få en bredare partiförsamlings uppfattning om hur det här ska lösas, säger Ann-Sofie Hermansson till DN.

– Det känns som om stödet finns, efter de reaktioner jag fick under måndagen: stå på dig, vik inte ned dig för fulspelet, kör på med det förändringsarbete du påbörjat i Göteborg. Under mina tre år har jag upplevt starkt stöd både när jag valdes och under resans gång.

Vad gör du om du inte får medlemmarnas förtroende?

– Ja om ombuden på en partikongress säger att det är dags så är det inget snack om saken. Men jag vill bli bedömd av en bredare partikonstellation, och inte av en liten krets (distriktsstyrelsen) som fulspelat mot mig under en lång tid. Att vika ned sig och glida undan i det tror jag skulle vara dåligt för partiet. 

Ann-Sofie Hermansson menar att hon har lett ett nödvändigt förändringsarbete sedan hon tillträdde som gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg för tre år sedan. 

– Siffrorna var på väg ned i backen, och det har krävt ett omställningsarbete för att ställa om till en ny terräng. Vi har haft rödgrön koalition som gagnat oss under många år. Men vi har tappat litet av den socialdemokratiska identiteten och behöver utvecklas som parti.

Här går beskrivningarna i sär. Distriktsstyrelsen har hävdat att Alliansen har tagit makten i Göteborg på grund av samarbetsproblem som Hermansson är ansvarig för. 

– Jag antar att de syftar på att jag inte ville skriva under på en rödgrönrosa budget. 

Ann-Sofie Hermansson menar att styrelsen far med osanning när den säger att hon har jobbat tvärt emot vad styrelsen sagt eftersom den hade gett henne ett tydligt mandat att göra som hon gjorde. 

– Det har fattats formella och enhälliga beslut, i fullmäktigegruppen och distriktsstyrelsen, om alla de centrala ställningstagandena, säger hon. 

I lördags avgick kommunalrådet Shahbaz Khan. Han hade ansvar för flera tunga politiska frågor som trafik, miljö och stadsutveckling. På Facebook skriver han att avgången var en samvetsfråga: 

”Jag känner mig obekväm i att jag upplever att det är en för liten krets som fattar avgörande strategiska beslut för vårt arbete i Göteborg.”

– Jag beklagar det naturligtvis. Men jag menar att det har funnits en tradition att man ska ha sin egen verkstad, det är inte dåligt, men det blir inget enhetligt och vi tappar tydlighet. När det inte går att enas så måste jag i rollen som gruppledare bestämma. Det kanske kan uppfattas som litet hårdhänt. Med det sagt ska jag naturligtvis prata med folk och se om det är något jag kan och borde göra annorlunda.

Du säger att det handlar om maktspel och att distriktsstyrelsens ordförande Anna Johansson har fulspelat mot dig. Men styrelsen säger att den är enig i sin kritik.

– Det är klart den säger det. Men Anna har argumenterat i den här riktningen under lång tid.

Under valrörelsen ska Anna Johansson ha gett Ann-Sofie Hermansson en tillsägelse att tona ned frågor som rör ”extremism och hedersförtryck”, enligt Hermansson.

– Det är inte så att någon hindrar mig från att jobba aktivt med dessa frågor. Och när jag fick tillsägelsen av Anna så stod jag på mig. Det är lätt att man landar i diskussioner om rasism och islamofobi. 

– Vi har jätteproblem i Göteborg, med NMR som demonstrerar på gatorna, och vänsterradikala autonoma krafter för den delen, och religiöst betingad extremism. Men om man vill bygga ett jämlikt samhälle kan man inte hoppa över att prata om detta.

Karin Eriksson: Sensationellt med så öppen maktkamp 

 S-strid i Göteborg – Hermansson vägrar avgå 

Då beslutar S om Hermanssons framtid i Göteborg