Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Het debatt om tiggeri på M-stämman

Frågan om kriminalisering av tiggeri orsakade den hetaste debatten hittills på M-stämman. Riksdagsledamoten Maria Abrahamsson menar att delar av partistyrelsens förslag är ”snudd på osmakligt”.

Men partiledningens linje vann omröstningen.

I Moderaternas förslag till ny rättspolitik finns flera kontroversiella förslag. Bland annat vill partistyrelsen utreda möjligheten att kriminalisera organiserat tiggeri.

Flera M-politiker från just Stockholm gick upp i talarstolen och talade i skarpa ordalag emot det förslaget.

– Det går inte med den typen av kriminaliseringen av situationer som partistyrelsen föreslår. Gör inte det här till en kriminalpolitisk fråga. Det är snudd på osmakligt, sade riksdagsledamoten Maria Abrahamsson.

Justitieminister Beatrice Ask gick senare upp och försvarade partiledningens förslag. Hon menar att definitionen av människohandelsbrottet är för snäv i Sverige.

– Det gör det svårt att komma åt vissa typer av företeelser där det deifinitivt handlar om grovt utnyttjande av andra, säger hon.

När ombuden röstade i frågan visade det sig att Beatrice Asks linje vann med stor majoritet. Samma sak gäller frågan om straffrabatt för tungt kriminella som erkänner och vittnar mot sina medbrottslingar. Där menade flera moderata ombud att så kallade kronvittnen kan undergräva rättssäkerheten och leda till en amerikansk situation där advokater och åklagare gör upp innan rättegången.

Debattlustan mattades dock av lite då man i utskottet fick in formuleringar om att domstolarna ska kontrollera frågan och partistyrelsens förslag vann med god marginal.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.