Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 16:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/hetsig-kd-debatt-om-tiggeriforbud/

Politik

Nej till tiggeriförbud på KD:s riksting

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Foto: Erik Abel/TT

Efter en tidvis hetsig debatt om tiggerifrågan landade KD:s riksting till slut i att inte driva förslaget om ett nationellt tiggeriförbud.

– Det är känsliga frågor men det är viktigt att hålla en god ton i debatten, markerade KD-toppen Andreas Carlson, under debatten. 

En rad motioner har inkommit till Kristdemokraternas riksting om tiggerifrågan. Ett 40-tal motionärer och fler distrikt står bakom ett nationellt tiggeriförbud medan ungefär lika många vill förbjuda ett generellt förbud. 

Partistyrelsen motsätter sig ett nationellt förbud men skriver att KD anser att tiggeri inte är en långsiktig lösning på fattigdomen och att problemen måste lösas i tiggarnas hemländer. Gör inte det riskerar problemen att förvärras och permanentas, vilket kan innebära att de aldrig tar sig ur ett liv finansierat av tiggeri.

Samtidigt pekar partistyrelsen på en rad problem kopplat till tiggeriet som till exempel utnyttjande av människor och förespråkar i stället att kommunerna ska kunna förbjuda tiggeri på vissa platser. Motionärerna bakom förslaget om ett nationellt förbud fick se sig besegrade, rikstinget röstade nej och gick på partistyrelsens linje om att kommunerna själva ska kunna hantera frågan med hjälp av lokala föreskrifter. 

Förmiddagens debatt om tiggeriet blev stundvis mycket hetsig. 

Fredrik Wallen från Stockholms stad anser att tiggeriet leder till en ökad segregation och måste stoppas. 

– Det ökar klyftorna i samhället. Det är inte alls ett sätt att stödja den fattige människan att tillåta detta.

Camilla Rinaldo Miller från Jönköpings län tror mer på att påverka tiggarnas hemländer. 

– Vi som är ett parti som vill stå på den svaga människans sida måste tänka lite breddare. Vi ska jobba via våra engagerade EU-parlamentariker. Ett nationellt förbud tar inte bort fattigdom, det förhindrar inte att människor blir utnyttjade.

Hans Inge Smetana, från Vännäs, uttryckte stark besvikelse mot sitt parti under förmiddagens debatt.

– Vänner, jag gick med i ett parti, för jag kände medmänsklighet. Här fanns en värme, här var vi mån om de svagas sida, familjernas röst i samhället. Lyssnar man i dag på KDU då ska vi sparka på de svaga, vi ska inte ta hand om de som behöver hjälp. Det är det KDU missionerar i dag. Det motsätter jag mig kraftigt, säger han.

Det ledde till starka protester från Kristdemokratiska ungdomsförbundet, KDU. 

– Jag trodde att det fanns större utrymme för olika åsikter i det här partiet. Det gör mig djupt besviken att så inte är fallet, säger Adam Jansson, KDU.  

Debatten fick Andreas Carlson, rättspolitisk talesperson och ledamot i partistyrelsen att markera mot ”snedsteg” från talarstolen. 

– Det är känsliga frågor men det är viktigt att hålla en god ton i debatten, säger han och fortsätter: 

– Låt kommunerna ta ansvar för att fatta beslut på lokal nivå. Vi vill hjälpa dessa människor. Men det gör vi bäst genom att skärpa straffen för utnyttjande men ett nationellt förbud är inte rätt väg att gå. 

Flera kristdemokrater hade så sent som på lördagen inte bestämt sig hur de skulle rösta i frågan. En av dessa var partiets migrationspolitiske talesperson Hans Eklind, riksdagsledamot och ledamot i partistyrelsen. 

– Det finns goda argument till ett nationellt tiggeriförbud och det finns goda argument för varför vi inte behöver det. Jag har inte satt ned foten. Just nu delar jag partiets åsikt att vi kan reglera tiggerifrågan på kommunal nivå, säger han. 

– Men mitt grundargument är ändå: det kan aldrig vara ett brott att vara fattig, att behöva tigga, jag har så svårt för det. 

Om det är din grundhållning, varför är det mer okej att ha ett kommunalt förbud? 

– Det är det här jag brottas med, säger han och fortsätter: 

– Att Kristdemokrater ställer upp för den svage ligger i kristdemokraters dna. Frågan är hur vi bäst ställer upp för en fattig? Är det genom att låta dem komma hit och tigga eller är det hjälpa på plats? 

Samma dag avhandlas ännu en brännande fråga, migrationen, som också splittrar partiet till exempel i synen på uppehållstillstånd eller anhöriginvandring. 

Läs mer:

KD: Språkkrav och begränsad rätt till tolk

Busch Thor återvald och Germundsson ny i KD-toppen