Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Hinnfors: Usel krishantering

Partiet hade varit i djup kris med eller utan Håkan Juholt. Men hade han inte avgått nu skulle den ha förvärrats ännu mer. Det konstaterar statsvetaren och S-kännaren Jonas Hinnfors.

– Man kan säga att han tog det nödvändiga ansvaret för partiet genom att avgå. Krisen har fått en egen logik och utan avgång hade de bittra interna striderna blivit ännu svårare att hantera, säger Jonas Hinnfors, statsvetare på Göteborgs universitet.

Han tycker att Juholt höll ett bra avskedstal: ”kort, kärnfullt och med viss analytisk skärpa”. Mest utmärkande var att talet saknade bitterhet, säger Hinnfors.

– Han hemföll inte åt att prata om onda delar i partiet som verkat för hans avgång, nämnde inte illojalitet eller liknande ord som många andra använt mot varandra inom partiet de senaste dagarna.

Hinnfors menar att det viktiga för S är att i stället rikta blicken framåt. Håkan Juholt sade själv i sitt tal att socialdemokratin behöver vara ”nyfiken och framtidsorienterad”. ”Nystart” är ett annat ord som används, men det har hörts i samband med S i många år nu.

– Jo, det är väl lättare sagt än gjort. Jag tror att det kan gå åt två håll. Antingen är krissprickorna så djupa att man kommer att se en intern bitter strid om hur det kunde bli så här, vem slängde stenen och så vidare.

– Den andra vägen kan vara att man faktiskt på riktigt ser krisen i vitögat och att den för partiet samman under lugnare statsmannamässiga former. Men problemet är inte bara att man är oense inom partiet, utan också att man är osäker på vad man vill, säger Jonas Hinnfors.

Men ”prata politik” är något statsvetare och S egna företrädare har sagt i många år skulle kunna föra partiet framåt igen...

– ...men det händer inget, nej. Ett grundläggande skäl tror jag är, och det är ett europeiskt fenomen för socialdemokratin, att motståndaren har blivit mer socialliberal och därmed svårare. Dessutom har har man sedan väldigt långt tillbaka övergett tanken om att gå åt andra hållet, mot ett socialistiskt samhälle. Förr kunde man leverera välfärdsreformer på ett annat sätt.

– Svenska socialdemokraterna har haft ett särskilt problem, att gå in i oppositionsrollen. Det började gnissla redan under Göran Perssons sista år och någonstans på vägen har partiet hamnat på defensiven. Det har lett till en känsla av att ”egentligen är vi ett 40-, 45-procentsparti, ett regeringsparti, så vi behöver inte ändra oss”, säger Jonas Hinnfors.

Juholt överlämnade åt forskningen att bedöma betydelsen av hans misstag. Kommentar?

– Krisen hade varit djup även utan hans misstag. Partiet har haft svårt sedan början på 1990-talet, men att det blev den här dramatiken internt och i opinionen beror helt säkert på misstagen som har riktat fokus på honom som person. Sedan har krishanteringen, som kan läggas på både honom och partiledningen, varit usel.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.