Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Hockeymorsan vet hur man bygger ett lag

När alliansen går till val på Sverigebygget är det ingen tvekan om vem som fått rollen som Moder Svea. Valrörelsen 2014 har inneburit ett stort kliv framåt för infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.

Folkliga ”Cathis” nämns allt oftare som tänkbar partiledare.

Kanske är det så att Moderaterna mest av allt behöver en kram.

Plötsligt står hon där i dubbel upplaga.

Catharina Elmsäter-Svärd i moderata kampanjkläder, ljusblått och orange, och så en kvinna som är så lik henne att både lokaltidnings­reportrar och vanliga Södertäljebor tar miste. Det är infrastrukturministerns lillasyster Maria Holmgren, diakon i Södertälje, som har kommit fram till Moderaternas valstuga.

Två ståtliga blonda kvinnor omfamnar varandra.

Det blir en hel del kramar med Catharina Elmsäter-Svärd.

Under kampanjinsatsen på gågatan hamnar hon i ett hjärtligt samtal med ett äldre par. Mannen är gammal socialdemokratisk lokalpolitiker, och han har bett om hjälp med att få en signerad kopia av Ulf Adelsohns självbiografi. Catharina Elmsäter-Svärd berättar att hon har lämnat över boken till Lena – det vill säga kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, som är Ulfs fru.

I Södertäljemoderaternas valcontainer puttrar popcornmaskinen. Bakom Sverigedemokraternas valstuga sitter en tiggare. På avstånd hörs toner från Södertäljefestivalen, som är i full gång. Det är drygt en mil ut till Enhörnalandets böljande sädesfält, röda stugor, LRF-skyltar och lantliga busskurer.

Både stan och landet är hemma­plan för Catharina Elmsäter-Svärd, som bott hela livet inom Södertälje kommuns gränser. Pappa jobbade i industrin och blev senare generalsekreterare i Svenska simförbundet. Mamma var hemma och hade kennelklubb. Det blev skilsmässa i familjen så småningom, men granngemenskapen på Enhörna­landet förblev stark och trygg. Tillvaron kretsade runt Enhörna IF. Men sportiga Catharina Elmsäter valde även att engagera sig politiskt. På 1980-talet fick hon fart på Moderata ungdomsförbundet, Muf, i Södertälje.

Hon var ingen som syntes och hördes på förbundsnivå. När striderna rasade som värst mellan konservativa och liberala ungmoderater, var hon fullt upptagen med att bilda familj och sköta sitt jobb som hotellchef på Stadshotellet i Södertälje.

Men för de lokala ungmoderaterna var hon lite av en Muf-mamma. De kunde hålla sina kurser på hotellet. De fick lov att vara sist på dansgolvet – bara de kom först till hotellfrukosten också.

När Södertäljemoderaternas starke man Rolf Eriksson gick i pension fick Catharina Elmsäter-Svärd förtroendet att bli ny gruppledare. Hon föryngrade partiet påtagligt. Kristoffer Tamsons var knappt fyllda 20 när han fick uppdraget som vice ordförande i den viktiga utbildningsnämnden.

— Cathis var en av dem som fick mig att få upp ögonen för att politik består av mer än tjocka böcker och långa teoretiska diskussioner om politiken. Hon visade mig att det finns något spänstigt och värderingsmässigt intressant i den väldigt jordnära kommunpolitiken, säger Kristoffer Tamsons, som senare varit stabschef hos Fredrik Reinfeldt, och i dag är valledare för M i Stockholms landsting.

Södertälje var och är en tung industristad, med en röd väljarkår, och en känsla av samhörighet som sträcker sig över partigränserna. Socialdemokraterna är ganska höger. Det finns något som man kan kalla Södertäljeanda eller Södertälje­känsla, och den har haft inflytande över Catharina Elmsäter-Svärd.

— Man vinner inget förtroende i Södertälje om man har ett innerstadsideologiskt perspektiv på politiken. Man måste ha fötterna nära marken och vara inriktad på lösningar, säger den tidigare moderatpolitikern Dan Nilsson.

Catharina Elmsäter-Svärd har undvikit etiketter under hela sin politiska karriär. Helst vill hon kalla sig hockeymorsa. Hon har en trygghet i familjen och i föreningslivet i Enhörna.

Maken Vidar Svärd arbetar på ett vatten- och avloppsreningsverk.

— Jag har en fantastisk man. Han är så lugn. Han befinner sig långt bort från politiken. Där är vi olika, men jag skulle nog säga att vi kompletterar varandra. Och vi kan ändå ha väldigt intressanta diskussioner, säger hon.

Ett samtal om Catharina Elmsäter-Svärd börjar ofta med att någon drar efter andan och sedan försäkrar att ”Cathis” är väldigt trevlig att ha att göra med. Många som mött henne i politiken kan vittna om att hon är samarbetsinriktad och lyssnande, skicklig på att kompromissa, lättillgänglig, jordnära och rak.

Det är klart: Det krävs en hel del personlig charm för att undgå att bli måltavla för kritiken när man haft det högsta politiska ansvaret för svensk tågtrafik under en mycket, mycket besvärlig period.

— Jag tror att Catharina har kommit undan bristerna genom att hon är en extremt skicklig partimänniska. Få personer är så klara över hur långt man kan gå som politiker och hur man bygger ett fungerande lag, säger Miljöpartiets klimat- och trafikexpert Karin Svensson Smith.

Enligt oppositionen har infrastrukturministern en särskild taktik varje gång det kärvar med till exempel järnvägen. Hon försöker inte motbevisa en kris med statistik, utan hon medger att läget är allvarligt, och lovar att kalla till sig Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm.

Trafikutskottets ordförande, socialdemokraten Anders Ygeman, har tappat räkningen på besöken.

— Utan att vara alltför elak kan man väl säga att den här glada och trevliga ministern står lite i kontrast mot en rätt betydande oförmåga att nå politiska resultat för att förbättra järnvägstrafiken. Tågen går sämre än någonsin och resenärerna är mest missnöjda i Europa. Då hjälper det inte att Gunnar Malm besöker departementet för femte eller sjätte gången, säger han.

Enligt rapporter från branschen kan den glada ministern vara rätt hård i tonen när hon stängt dörren till arbetsrummet. Men när mötet är slut, är utskällningen över. Utåt skyddar hon sina chefer.

— Hon har varit en samlande kraft för hela tågsektorn. Tågresenärerna avskyr ju när Trafikverket och SJ skyller på varandra, och det har hon bidragit till att få stopp på. Däremot vet jag inte om något har förbättrats för tågen, säger en person med insyn.

En vanlig teori är att Catharina Elmsäter-Svärd haft svårt att få loss resurser från sin partikamrat, finansminister Anders Borg.  I sådana fall verkar hon ha vässat sin övertalningsförmåga på sistone.

”Sverigebygget” är alliansens stora valsatsning år 2014, med löften om över 100 000 nya bostäder och höghastighetståg. Och det är ingen tvekan om vem som fått rollen som projektets Moder Svea.

Infrastrukturministern från Enhörna går in i valrörelsen med rätt frågor. Det är otvetydigt att partiledningen vill att hon syns och hörs.

— Om man ber Cathis göra en uppgift, vet man att hon gör det bra, säger en moderat.

”Fame”-dansen på alliansens konvent i våras kommer inte att gå till historien som svensk politiks vackraste ögonblick, men ingen svängde lika naturligt och avspänt som Catharina Elmsäter-Svärd. I Pridetåget gick hon sida vid sida med Fredrik Reinfeldt. På hans sommartal vid Norrmalmstorg agerade hon förband ihop med parti­sekreteraren Kent Persson.

Det är oundvikligt att frågan kommer: Är hon en framtida partiledare?

Catharina Elmsäter-Svärd har kommit till Södertälje med en moderatknapp på munkjackan: Den har texten ”Fyra år till” och en bild på den nuvarande partiordförandens ansikte.

— Jag är inte omedveten om hur snacket går, men det är inget som jag funderar på. Jag är här och nu. Vi har en fantastisk Fredrik i partiet, säger hon.

Fredrik Reinfeldt kan fortsätta länge som partiordförande för Moderaterna. Det är inte särskilt troligt att han vill göra något som påminner om Göran Persson, och avgå på valnatten vid en eventuell valförlust. Men han har tillbringat över ett årtionde i toppolitiken, och det sliter.

Partifolk har börjat prata och positionera sig. Enligt moderater med insyn är det ingen tvekan om att de mäktiga stockholmarna nu försiktigt matchar fram sin egen länsförbundsordförande Catharina Elmsäter-Svärd till partiledarposten. De har stöd av kommunpolitiker ute i landet.

Har hon vad som krävs? Svaret på den frågan hänger intimt ihop med hur hela Reinfeldtepokens stora projekt ska tolkas. Vad var och är egentligen poängen med Nya moderaterna?

Mats Wiklund, redaktör på tidskriften Axess, följde partiledningen i arbetet med Reinfeldtbiografin ”En av oss”, som kom 2006.

— Nya moderaterna var ju en enorm reaktion på hela Bildteran, och tron på ideologier och principer. Förr hade man mött männi­skor med en teori eller ett ideologiskt ställningstagande. Nu skulle man ha en pragmatisk syn, säger han.

Vardagliga Catharina Elmsäter-Svärd kan framstå som den perfekta nymoderaten. Eftersom hon undvek kotterier i Muf, slipper hon stämplar – till skillnad från socialförsäkringsminister Ulf Kristersson som fortfarande betraktas som en del av en liberal falang . Hon betraktas också som ett fräschare val än veteranen Beatrice Ask. Och hon beskrivs som folkligare än Anna Kinberg Batra, som inte stärkt sin ställning i partiet under åren som gruppledare i riksdagen.

Moderata kommunalråd gillar hennes bakgrund i kommun- och landstingspolitik. Dessutom tror partivännerna att hon nog ställer upp. När det gäller Anders Borg kan ingen veta.

Men i vissa kretsar möts hennes namn med skepsis. De förstår inte hur hon ska matcha Fredrik Reinfeldt och Anders Borg, politiker som haft en så avgörande betydelse för partiets utveckling. Till och med vänner tycker att det är svårt att veta var hon står ideologiskt. På partistämmorna har hon suttit som ordförande och samlat flocken.

— Jag har aldrig sett henne ta en intern strid, säger en partikamrat.

— Det är gott humör och gummistövlar i leran, men jag har inte sett någon tendens till idédebatt, säger en annan.

Catharina Elmsäter-Svärd protesterar inte:

— Jag har aldrig stakat ut vad jag ska göra i politiken. Jag blir väldigt mycket uppfylld i stunden av det uppdrag som jag har. Jag vill vara med och påverka och förändra det som rör människor i vardagen. Jag är inte mer komplicerad än så.

Catharina Elmsäter-Svärd är inte bara en logisk fortsättning på Nya moderaterna. Hon kan också stå för ett välkommet brott som ledare.

Visserligen talade Fredrik Reinfeldt om att uppmuntra opposition under sina första år som partiledare. Men det säger han inte längre. Och som statsminister har han inte direkt haft tid att vårda relationen till gräsrötterna.

En moderat summerar stödet för Catharina Elmsäter-Svärd i parti­organisationen:

— Det finns en viss längtan efter att få en kram.

Även en öppen famn kan vara ett politiskt ställningstagande.

I början på 2000-talet var Catha­rina Elmsäter-Svärd en del av en växande flyktingliberal opinion i den moderata riksdagsgruppen. Hon kommer från en generation inom Muf som stod stark i tron på ett öppet Europa och öppna gränser. Men framför allt har hon rötterna i en stad med en lång tradition av invandring.

– Jag brukar oftast vara väldigt stolt över att jag bor i Södertälje. Jag har ett ansvar att markera i de här frågorna, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

På Moderaternas dystra EU-valvaka i maj var det hon som mötte medierna, när andra partitoppar höll sig undan. Det var hon som höll humöret uppe bland valarbetarna.

Men på mikrobloggen Twitter gick hon rakt på sak om läget hemma i valkretsen:

”M var större än S, (inte vanligt i Stälje) men SD är otäckt många. Hur tusan tänker folk.”

Fakta. Catharina Elmsäter-Svärd
Systerskap i Södertälje. Maria Holmgren, diakon, och Catharina Elmsäter-Svärd, moderat minister.

Född: Den 23 november 1965.

Uppvuxen: Enhörna, Södertälje. Bor där fortfarande.

Familj: Gift med Vidar Svärd, som jobbar vid Himmerfjärdsverket. Sonen Victor, 23, och dottern Anna, 21.

Fritid: Sportintresserad. Går gärna på hockey med den tidigare moderatledaren Ulf Adelsohn. Har varit ordförande för Enhörna IF och sjungit sopran i Enhörnakören.

Nätverk: Bästis med handels­minister Ewa Björling. Var mentor åt Kristoffer Tamsons, senare topptjänsteman och valstrateg för M. Ordförande i Moderaternas länsförbund i Stockholm, populär bland kommunmoderater. Nätverk utanför politiken bland släkt och vänner ­ i Enhörna.

Invigningar i urval: Alvesta resecentrum och Nässjö Järnvägsskola år 2012. Cykelleden Sjuhärdsrundan, Förbifart Gislaved och Haparandabanan år 2013. Kollektivtrafikens hus i Stockholm, E18 Hjulsta-Knivsta och första spadtaget för Förbifart Stockholm år 2014.

Fakta: Fem viktiga årtal

1979. Engagerar sig i Moderat skolungdom, MSU, i protest mot planer på att skrota valet mellan allmän och särskild engelska.

1987. Blir hotellchef på Stadshotellet i Södertälje.

1994. Blir gruppledare för Moderaterna i Södertälje.

1997. Tar plats i riksdagen. Några av de första motionerna handlade om utbyggd tågtrafik, invandrares rätt till statlig pension och friskolors möjligheter att starta förskoleklasser.

2010. Utses till infrastrukturminister.

#DNval

Svensk politik går mot en spännande höst. Många vill delta i spelet om makten. En del kommer att få nyckelroller. Vilka är de? Och vad har de för drivkrafter? Dagens Nyheter porträtterar några viktiga profiler inför valet 14 september.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.