Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Högerextrema dominerar webbhatet

Högerextrema är flitigast på nätet med webbhat, enligt Statens medieråd. Nätforskaren Marcin de Kaminski ser på talen, som sägs påvisa detta, med stor misstro.
Högerextrema är flitigast på nätet med webbhat, enligt Statens medieråd. Nätforskaren Marcin de Kaminski ser på talen, som sägs påvisa detta, med stor misstro. Foto: AP

Högerextrema webbsajter dominerar bland extrema grupper på nätet. De sju största har 144.000 träffar per dag. De åtta riksdagspartiernas webbsidor har tillsammans 19.000 per dag.

Statens medieråd har på regeringens uppdrag kartlagt våldsbejakande och antidemokratiska budskap på nätet. De högerextrema dominerar totalt, både i antal webbsidor och — framför allt — antal besökare.

Enligt Statens medieråd finns det sju öppet våldsbejakande, högerextrema webbplatser, med totalt över 144.000 dagliga besökare.

Demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) säger att det måste tas på största allvar:

– Man ska varken överdriva eller underskatta det, men de högerextrema grupperna och den vita maktmiljön i Sverige har funnits längre och har jobbat tillsammans i Norden och Europa, och det här måste vi sätta under lupp.

Men mätmetoden ifrågasätts av forskare.

– Man ska nog fråga sig hur noga man kan läsa de här siffrorna, för det tror jag inte man kan göra alls. Det har visat sig att de här sidorna har kampanjat för att deras läsare ska lägga till särskilda tillägg i sina webbläsare. Då ser det ut som att de får mycket fler träffar i systemet än vad andra sidor får, säger Marcin de Kaminski, nätforskare och rättssociolog vid Lunds universitet.

Även vänsterextrema grupper och webbplatser har kartlagts. Det finns två våldsbejakande sådana webbplatser, som totalt har 3.620 dagliga besökare

En tredje grupp är militanta islamister, jihadister. Här finns en webbplats i Sverige, med 90 besökare per dag. Enligt statens medieråd förefaller den jihadistiska webbmiljön vara koncentrerad till webbplatser utanför Sverige.

Alla tre grupperingar har gemensamma drag. Det finns en stark uppdelning i ett vi och dom-tänkande, konspiratorisk världsbild, självförsvarsretorik, förakt för diskussion och konsensuslösningar parat med en idealisering av direkt handling.

Daniel Poohl, chefredaktör på Expo, tror att redan övertygade vill ha nyheter som tolkas utifrån den egna ideologiska övertygelsen.

– Det är klart att det här är en demokratisk utmaning. Det försvårar för dialog, förståelse, diskussion och i grunden för empati för andra perspektiv.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.