Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Högerpopulister festar på Grand Hôtel

”European Freedom Awards” delas på fredagen ut under en gala på Grand Hôtel i Stockholm.
”European Freedom Awards” delas på fredagen ut under en gala på Grand Hôtel i Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Högerpopulistiska och främlingsfientliga partier från skilda håll i Europa samlas på fredagen på Grand Hôtel i Stockholm för utdelningen av priset ”European Freedom Awards”. Hotellets ledning vill inte kommentera varför man åtagit sig galauppdraget. Inte heller Investor AB, hotellets ägare, har någon kommentar i sak att ge.

Enligt Expressen och tidningen ETC är det Václav Klaus som prisbelönas, tidigare premiärminister och president i Tjeckien och en uttalat EU-kritisk politiker. Klaus ska ha gjort kontroversiella uttalanden som att flyktingar från Syrien är ”lycksökare” och att norske terroristen Anders Behring Breiviks dåd var en följd av ”pk-samhället” (pk uttytt som politiskt korrekt).

Enligt Expressen har Sverigedemokraterna, som i Europaparlamentet sitter i samma partigrupp som dessa partier, ADDE (Alliance for Direct Democracy in Europe), stått för planeringen av galan och leder genomförandet. Men det är ADDE som officiellt är arrangör, medan tankesmedjan IDDE (Initiative for Direct Democracy in Europe) är värd för kvällens festligheter.

Investor AB, ägare av Grand Hôtel, och familjen Wallenberg som grundade Investor, ses som en aktör inom svenskt näringsliv med en värdegrund som bygger på respekt för mänskliga fri- och rättigheter.


I en mejlad kommentar säger Stefan Stern, Investors kommunikationschef:

”Som ägare av Grand Hôtel är vi inte involverade i operativa frågor såsom bokningar av lokaler. Operativa beslut fattas av ledningarna i våra innehav. Jag vill därför hänvisa dig till att tala med det aktuella företaget.”

Vilket DN också gjort. Vi ställde frågan:

Hur har ni på Grand Hôtel resonerat när uppdraget från arrangörerna av European Freedom Awards accepterades, ett arrangemang med deltagande av högerpopulistiska och främlingsfientliga partier från skilda håll i Europa, krafter som det är svårt att se att hotellets ägare Investor AB och familjen Wallenberg delar värdegrund med?

– Vi uttalar oss aldrig om arrangemang på hotellet, oavsett vilka gästerna är, säger Filip Odelius, Grand Hôtels marknadschef.

Men nu ger DN er chansen att göra det, mot bakgrund av dessa speciella omständigheter, där exempelvis Raoul Wallenbergs insatser för utsatta judar i Ungern under andra världskrigets slutskede kan nämnas.

– Jag uppskattar det, men vi uttalar oss aldrig i dessa frågor. Vi har inte gjort det tidigare och kommer inte heller att göra det nu eller i framtiden. Det är hotellets policy, säger Filip Odelius.

Det brittiska starkt EU-skeptiska och populistiska partiet Ukip representeras av sin tidigare ledare Nigel Farage. Bland övriga deltagande partier märks belgiska Parti populaire och tjeckiska Fria medborgares parti.

Sverigedemokraterna ville egentligen förlägga galan till Blå hallen i Stockholms stadshus. Men där blev det nej.

– Stadshuset tackade nej av säkerhetsskäl. De sa att de inte kunde garantera säkerheten för personalen i byggnaden, har SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein tidigare sagt till Expressen.

På Grand Hôtels Facebooksida fanns på torsdagskvällen ett antal starkt kritiska poster om fredagens arrangemang. Ett inlägg löd:

”Ge Grand Hôtel en stjärna och gärna även en motivering, samt en uppmaning till eventuella framtida gäster om att ta avstånd från ett hotell som sätter egen profit framför att fördöma och ta avstånd från rasistiska, fascistiska och nynazistiska organisationer.”

Vid 22-tiden hade posterna raderats.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.