Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-18 03:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/hogutbildade-har-svart-att-hitta-ratt-jobb/

Sverige

Högutbildade har svårt att hitta rätt jobb

Bild 1 av 3 Föraren Pedro Coblentz har läst en åttaårig utbildning till civilingenjör. När han efter ett par år i Sverige blev av med arbetet inom branschen sökte han aktivt efter matchande jobb, men nu har han slutat med det.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 3 Efter att Pedro Coblentz blivit arbetslös fick han jobb som spärrvakt. Arbetsgivaren frågade om han kunde tänka sig att prova köra tåg ett tag – nu har det gått tio år.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 3 av 3 Pedro Coblentz tillsammans med Orhan Cirik från Turkiet. Orhan Cirik upplever att det var lättare för invandrare att få jobb tidigare.
Foto: Magnus Hallgren

Många branscher i Sverige bärs upp av utrikesfödda – till exempel omsorgen och transport-näringen. I tunnelbanan i Stock-holm arbetar personer från över hundra olika nationer.

Föraren Pedro Coblentz från Peru kom till Sverige med sin åttaåriga utbildning som civil-ingenjör. Han har slutat söka jobb inom sitt område.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in