Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Höjt rutavdrag för äldre krav från FP

18:17. Folkpartiet stänger dörren för att trappa ner ränteavdragen. Ett sådant beslut skulle slå hårt mot svensk ekonomi, varnar partiets ekonomisk-politiska talesperson Erik Ullenhag i DN tv-programmet ”Rakt på sak”.

Folkpartiet vill höja rutavdraget för alla som är över 80 år till 75 procent av kostnaden för till exempel städning. Förslaget ingår i den kommande skuggbudgeten. Men ränteavdraget vill det näst minsta borgerliga partiet inte röra.

I den första självständiga folk­parti­motionen efter nästan tio års gemensamma alliansbudgetar vill FP profilera sig på uppluckrad arbetsrätt, lärlingsanställningar, ökad lönespridning och obligatorisk a-kassa – förslag som man inte fick gehör för hos Moderaterna under de åtta borgerliga regeringsåren.

Dessutom vill FP höja rutavdraget för hushållsnära tjänster från 50 procent till 75 procent för alla som vid årets ingång fyllt 80 år. Kostnaden är 100 miljoner kronor per år, enligt en beräkning från Riks­dagens utredningstjänst.

– Vi vet att väldigt många äldre får en bättre vardag om de använder ruttjänster. Det här förslaget gör att en timmes städning skulle kosta motsvarande hundra kronor i timmen, äger Erik Ullenhag (FP), ekonomisk-politisk talesperson.

Han vill utöka de hushållsnära avdragen, men regeringen vill gå motsatt väg. I vårbudgeten som ska röstas igenom av riksdagen senare i år vill de rödgröna partierna ta bort läxrut i sommar och minska maxtaket för avdraget nästa år från 50 000 kronor till 25 0000 kronor.

I stället vill regeringspartierna ge mer äldrepengar till kommunerna, vilket skulle kunna förbättra hemtjänsten. Men Folkpartiet ser ingen motsättning mellan rutavdraget och hemtjänsten.

– Jag ser rut som ett komplement, säger Ullenhag.

Han vill dock inte röra ränte­avdraget, som finansmarknads­minister Per Bolund (MP) vill inleda blocköverskridande samtal om. I DN TV-programmet ”Rakt på sak” på fredagen varnar han för att det skulle få allvarliga konsekvenser för tillväxten i svensk ekonomi.

– Bakgrunden till att jag är tveksam till att se över ränteavdragen är att svensk ekonomi är driven av konsumtionen. Ett avskaffat ränteavdrag riskerar att slå väldigt hårt mot konsumtionen, säger Ullenhag i programmet.

Han pekar på att regeringspartierna gett olika signaler under veckan. Finansminister Magdalena Andersson (S) ser ingen anledning att minska avdragen, medan Miljö­partiet vill inleda en diskussion över blockgränsen.

Ett parti som ligger nära till hands för ett sådant samarbete är Folkpartiet, som var med om att skapa grunden till dagens skattesystem – inklusive avdragsrätt och kapital­skatt på 30 procent – i den stora skattereformen tillsammans med Socialdemokraterna 1990. Men FP säger blankt nej.

– Jag vill hellre se att vi får en amorteringskultur, säger Erik Ullen­hag som dock inte utesluter att ränte­avdragen kan ingå i en framtida skattereform.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.