Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Hon är regeringens nya arbetsmarknadsminister

Foto: Henrik Montgomery

Moderata politikern Elisabeth Svantesson är alliansregeringens nya arbetsmarknadsminister. Hon har tidigare varit engagerad i den abortkritiska rörelsen ”Ja till livet”.

Elisabeth Svantesson, född 1967, har suttit i riksdagen sedan 2006 och var fram till den nya utnämningen ordförande i arbetsmarknadsutskottet. Hon är även ordförande för Riksdagens kristna grupp och har varit fritidspolitiker i Örebro kommun innan hon blev riksdagsledamot.

– Elisabeth Svantesson har en unik blandning av egen arbetslivserfarenhet, har forskat och har dessutom gedigen politisk erfarenhet. Hon har den kunskap som behövs för att ta matchen om jobben i valet 2014, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Statsministern pekar på att Elisabeth Svantesson är en meriterad nationalekonom som skrivit en licentiatsavhandling om nyanländas inträde på arbetsmarknaden.

Elisabeth Svantesson ville inte ge någon mer uttömmande programförklaring än att hon ”ska ta stafettpinnen och springa vidare”.

– Vi har en väl genomförd politik som gjort att 200.000 fler jobbar än 2006. Det var inte tur utan beror på de reformer vi gjort. Så ska vi fortsätta, säger hon.

I frågan om könsneutrala äktenskap valde Elisabeth Svantesson att inte rösta i kammaren. Hon tillhörde den grupp moderater som ställde sig bakom Kristdemokraternas förslag, där ett civilrättsligt avtal förordades.

"Nu har vi en annan lagstiftning på plats och det har jag inga problem med, säger hon nu.

Förutom arbetsmarknads- och finanspolitik är integration en fråga som ligger henne varmt om hjärtat", skriver hon på Moderaternas hemsida.

Hon har varit ordförande i den arbetsgrupp som har utvecklat Moderaternas politik på integrationsområdet. Där föreslog hon ett ”svensk-kontrakt” för att fler invandrare skulle komma ut i arbete.

Engagemanget för integrationsfrågor visar sig även i en rad debattartiklar där Svantesson bland annat tar upp utrikesfödda kvinnors situation på arbetsmarknaden och att språk är nyckeln till integration.

I en intervju i tidningen Dagen i maj 2012 säger hon att det inte går att få ner arbetslösheten under fem procent innan valet nästa höst. Och en nollvision är det ingen bedömare som tror på.

– En viss arbetslöshet måste man ha. Noll procents arbetslöshet är inget att eftersträva eftersom det då inte skulle finnas några jobb att söka. En viss rörlighet måste finnas på arbetsmarknaden. Men självklart vill vi ha en så låg arbetslöshet som möjligt, säger hon till Dagen.

Elisabet Svantesson har tidigare varit anställd som informationssekreterare för den abortkritiska organisationen ”Ja till livet” och varit medlem i den kristna församlingen Livets ord. I dag har hon lämnat Livets ord och säger till DN hon att hon gjorde det när hon flyttade till Örebro i december 2000:

– Jag är troende. Vilken kyrka jag går till eller har gått till tycker jag är privat. Det man kan känna sig trygg med är att jag jobbar för en arbetsmarknadspolitik och jobbpolitik som ligger i linje med det vi jobbat med hela vägen.

1995 var hon en av 6.000 abortmotståndare som demonstrerade i Stockholm.

– Vi hör inte deras rop, sade Elisabeth Svantesson till DN då i egenskap av informationssekreterare i ”Ja till livet”.

Hon syftade på de foster som aborteras. Hon berättade för DN.s reporter Christina Kellberg att hon hade tittat på en film om en abort och tyckt sig se hur barnets lilla mun formades till ett tyst skrik.

Kritiken mot den nya arbetsmarknadsministerns abortmotstånd har inte låtit vänta på sig. På SVT:s debattsida skriver i dag moderaten Jessica Schedvin: "Jag förväntar mig att Svantesson nu tar avstånd från religiös fundamentalism."

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.