Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 12:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/hon-ar-tredje-kvinnan-i-sd-toppen-som-flyttas/

Politik

Hon är tredje kvinnan i SD-toppen som flyttas

Sverigedemokraternas Carina Ståhl Herrstedt är den tredje kvinnan som lämnar sin post i partitoppen. Foto: Lisa Mattisson

Under de senaste två veckorna har Sverigedemokraternas tre mest profilerade kvinnor i rikspolitiken flyttats neråt eller lämnat partitoppen.

Carina Ståhl Herrstedt kandiderade till att fortsätta som andre vice ordförande men valberedningen petade henne.

– Jag har full respekt för att man vill göra omändringar, säger hon.

Om två veckor håller Sverigedemokraterna landsdagar i Örebro. Det är SD:s högsta beslutande organ, som då bland mycket annat ska välja ledamöter till partistyrelsen. 

På onsdagen blev det känt att riksdagsledamoten Julia Kronlid får lämna över platsen som vice partiordförande till Henrik Vinge, SD:s nya gruppledare i riksdagen och i stället föreslås som andre vice partiordförande.

Det innebär att riksdagsledamoten Carina Ståhl Herrstedt petas ner från den posten och föreslås i stället bli ordinarie ledamot, trots att hon i våras valde att kandidera. Hon säger att hon haft fullt upp med sina uppdrag som andre vice ordförande, ordförande för SD-kvinnor och riksdagsledamot. 

– Man är mycket borta. Det allmänna livspusslet spelar stor roll.

Vad tycker du om att du nu får sluta, det kan ju ses som en petning?

– Det är klart att det kan. Jag har suttit på den posten väldigt länge. Ska man förnya så måste man också våga flytta på folk. Jag har full respekt för att man vill göra omändringar. Vi har varit två kvinnor i toppen och en man. Skulle man inte våga flytta en kvinna och byta ut mot en man så skulle vi aldrig heller kunna göra några förändringar.

Du kandiderade och sen föreslogs du inte av valberedningen till andre vice, utan till ordinarie ledamot. Det var inte ditt förslag utan deras?

– Det var inte mitt förslag i sak. Sen har jag och Julia Kronlid haft en tät dialog och jag landade i att Julia ska ha den posten. Ska jag lämna den posten ska det vara till Julia. Hon är sympatisk, superduktig, och har en fruktansvärd kompromissvilja för att hitta bra lösningar för alla.

Är det då rimligt att Henrik Vinge tar hennes plats?

– Jag hade gärna sett att Julia suttit kvar som vice men respekterar hennes beslut att inte göra det.

För några veckor sedan meddelade Paula Bieler, riksdagsledamot och migrationspolitisk talesperson, att hon lämnar partistyrelsen. 

Hur ser du på att flera kvinnor kliver av eller flyttas ner? 

– Jag hade jättegärna sett att Paula är kvar och Julia satt kvar på sin post. Men jag respekterar deras beslut, säger Carina Ståhl Herrstedt.

DN har sökt valberedningens ordförande Josef Fransson.