Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Hon gör aldrig om sin blunder

Anna Kinberg Batras första stora framträdande i svensk politik kan inte beskrivas som annat än ett haveri. Året var 1998, och hon frågades ut i SVT:s Rapport om sin personvalskampanj. ”Stockholmare är smartare än lantisar”, upprepade hon. Ett sådant misstag gör hon aldrig om.

Kampanjen föll ihop, men civilekonomen och pr-konsulten Kinberg kom in i riksdagen några år senare. År 2007 blev hon ordförande i EU-nämnden och efter valet 2010 tog hon klivet in i partitoppen som moderat gruppledare och ordförande i finansutskottet. Hon har gjort sig känd som kunnig och skarp – en politiker som gärna skämtar med journalister vid kaffeautomaten, men övergår till kylig stramhet när mikrofonerna sträcks fram. Lite tråkig, säger en del. Andra konstaterar att hennes kontrollerade framtoning är en stor fördel i ett parti som vill vara bäst på tunga frågor som jobben och ekonomin.

Efter valförlusten i september har hon i praktiken fungerat som både partiledare och finansministerkandidat. Hon har stöd i partitoppen. Men hon är inte okontroversiell.

Det har funnits ett motstånd, dels bland moderater som råkat ut för hennes hårda nypor i riksdagsgruppen, och dels bland partifolk ute i landet som längtat efter ett mer inkännande ledarskap.

Det är uppenbart att invändningarna har handlat mer om personen än politiken. Anna Kinberg Batra har rötterna i utpräglat liberala ungdomsförbundet Muf, men är numera fast förankrad i det nymoderata projektet. En källa beskriver henne som ”en ansvarsfull fortsättning på Fredrik Reinfeldts ledarskap”.

Öppenhet och tolerans är hjärtefrågor. Hon var en av fem riksdagsledamöter som gick emot partilinjen och röstade för homoadoptioner 2002. Hon har också, med hetta, engagerat sig i kvinnliga politikers rätt till både karriär och familj.

Anna Kinberg Batra är gift med komikern David Batra, som nästa år ska spela den genomcyniske kaptenen Edmund Blackadder i Intimans uppsättning av ”Svarte Orm”.

Läs mer: Gamla sår rivs upp när M ska välja ny ledare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.