Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Hon kan bli ny talman

Foto: TT

Susanne Eberstein (S) kan få en huvudroll i förhandlingarna kring en S-ledd regering. Hon väntas ta över som ny talman efter Per Westerberg (M).

Den 29 september ske en ny talman utses. Moderaterna ställer sig bakom att riksdagens 1:e vice talman Susanne Eberstein (S) tar över platsen för nuvarande talmannen Per Westerberg. Enligt M ska talmannen komma från det största partiet i det styrande blocket, vilket ser ut att bli Socialdemokraterna.

Susanne Eberstein från Sundsvall är 66 år gammal och har suttit i riksdagen i 20 års tid.

Hon är jurist till yrket och arbetade som kammarrättsråd före politiken. I riksdagen har hon haft ledande poster i skatteutskottet, justitieutskottet och EU-nämnden. Hon har bland annat utmärkt sig genom försöka stoppa läckor från polisutredningar. Enligt Susanne Eberstein finns det tunga skäl för att begränsa polisers meddelarfrihet.

Vid några tillfällen har hon skapat stora rubriker.

År 1999 gick hon ut i en debattartikel i Dagens Nyheter tillsammans med andra politiker och argumenterade mot homoadoptioner. ”Barn som adopterats av homosexuella par har det inte lätt. Vi kan därför inte låta adoptivbarn bli missionärer för nya familjeformer”, hette det i texten. Eberstein var vid den här tiden ordförande för Statens nämnd för internationella adoptionsfrågor.

När Expressen ställde frågor om debattartikeln, svarade Eberstein: ”Man kan inte chansa. Det är som att släppa ut ett nytt lösningsmedel och säga: Det är ingen som vet om det här är livsfarligt. Men vi släpper ut det och ser vad som händer.”

Det citatet korades till årets dummaste av SSU-tidningen Frihets läsare.

Uttalandet anses också ha skadat hennes politiska karriär. Susanne Eberstein var länge en kandidat till justitieministerposten, men fick stå tillbaka för Thomas Bodström.

I fjol väckte hon uppmärksamhet genom att plocka ned barockmålaren G E Schröders målning av Juno i riksdagens gästmatsal. Det var en feministisk aktion, förklarade Eberstein, som tröttnat på att inta måltider under bilden av en blottad kvinnobarm.

”Det är tråkigt med en barbröstad kvinna när jag sitter på offentliga middagar med utländska gäster. Jag tycker det känns litet svårt att sitta där med män som tittar på oss kvinnor”, förklarade Susanne Eberstein.

På senare tid har rubrikerna framför allt handlat om att hennes dotter Anna Eberstein har ett barn tillsammans med den brittiska filmstjärnan Hugh Grant. I ett mejl till Aftonbladet tidigare i år kommenterade S-politikern nyheten: ”Det är en underbar liten gullig pojke som jag har fått till barnbarn. Jag har ju ett barnbarn sedan tidigare och det är så roligt att jag nu har fått ett till”.

På SVT:s kandidatguide pekar Eberstein ut ”Notting Hill” – med just Hugh Grant i huvudrollen – som favoritfilmen. Hon nämner också ”barnbarn” som sin hobby.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.