Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Hon tackar nej till att ta över M

Foto: Magnus Hallgren

Catharina Elmsäter-Svärd drar sig ur striden om partiledarposten i Moderaterna.
Nu talar allt för att det blir gruppledaren Anna Kinberg Batra som tar överefter Fredrik Reinfeldt.

Den tidigare infrastrukturministern CatharinaElmsäter-Svärd från Södertälje har pekats ut som en favorit i kampen om partiledarposten. Hon har haft ett stöd bland kommunpolitiker och moderata gräsrötter ute i landet.
Men nu säger hon till SVT att hon inte kandiderar.
– Att bli partiledare är ingenting som jag vare sig tänkt eller planerat. De senaste veckorna har jag verkligen haft den här diskussionen med mig själv och mitt svar är att det är ingenting som jag vill bli, säger hon.
Hon säger också att hon inte vill bli vice ordförande, och att hon inte går att övertala:
— Nej, ett nej är ett nej. Jag har aldrig sett mig själv som partiledare, det är inte min ambition. Det kommer inte att bli svårt att hitta någon, Vi har flera som skulle kunna vara den vi söker.
Beskedet innebär att vägen till partiledarposten är krattad för Anna Kinberg Batra, som är Moderaternas gruppledare och ekonomiskpolitiska talesperson. Hon har i praktiken fungerat som partiledare efter Reinfeldts avgång. Men hon är inte okontroversiell i partiet, och hon dras också med ett efterhängset bagage i form av det sexton år gamla uttalandet om att ”stockholmare är smartare än lantisar”.
Andra favoriter som Anders Borg, Tomas Tobé och Ulf Kristersson har tidigare meddelat att de inte står till förfogande. Efter Elmsäter-Svärds besked återstår, förutom Kinberg Batra, endast högoddsare som veteranerna Beatrice Ask och Carl Bildt.
Men Catharina Elmsäter-Svärd får entung roll i partiledarprocessen – som ordförande för Moderaternas mäktiga länsförbund i Stockholms län. Hon säger till SVT att hon har en favoritkandidat.
Moderaterna ska utse partiledaren på en extrastämma den 7 mars.
DN söker Anna Kinberg Batra. Enligt pressekreteraren Jesper Wigardt är hon upptagen av sammanträden hela dagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.