Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Hon vill göra det lättare att byta jobb mitt i livet

01:30. Hans Olsson intervjuar Nya Moderaternas nya partiledare Anna Kinberg Batra om framtiden.

Jobbpolitiken kommer i första hand för Moderaternas nyvalda partiledare. Anna Kinberg Batra tänker nu inleda samtal med arbetsmarknadens parter för att ta fram förslag på hur människor lättare ska kunna byta jobb mitt i yrkeslivet.

Efter en höst som vikarierande partiledare tog Anna Kinberg Batra för knappt två veckor sedan officiellt över posten som ordförande för Moderaterna efter partiikonen Fredrik Reinfeldt. Under hösten har AKB, som hon kallas i det politiska etablissemanget, haft en försiktig hållning med betoning på riskminimering. Spontanitet och utspel har lyst med sin frånvaro.

Nu är hon vald och har ett mandat från partiet i ryggen. Hon har tillsatt sex arbetsgrupper som ska jobba med politikutveckling med sikte på konkreta förslag till höstens partistämma. Det är knappast någon tvekan om var hon vill att tyngdpunkten ska ligga.

– Både när det gäller jobben och integrationen är den stora utmaningen hur arbetsmarknaden förändras. Det ställer enorma krav på politiken och hur arbetsmarknaden fungerar. Där vill jag lägga mycket reformkraft för vi behöver bli bättre på att ställa om, säger Anna Kinberg Batra.

Hon tror att det blir vanligare att människor vill eller måste byta jobb eller till och med bransch mitt i livet. Antingen för att det inte blev som man tänkt sig eller att det gamla jobbet försvinner eller ersätts av något nytt.

Anna Kinberg Batra tänker därför inleda samtal med arbetsmarknadens parter för att hitta möjliga lösningar. Hon understryker att diskussionen ska utgå från den anställningstrygghet som finns inbyggd i den svenska modellen och där parterna har ett avgörande inflytande över villkoren på arbetsmarknaden. Det innebär i första hand inte några förändringar av arbetsrätten.

– Jag är stolt över att vi har den trygghet vi har i den svenska modellen. Det tror jag är grunden och på den tror jag att vi behöver bygga vidare, fastslår hon.

Ungdomsförbundet Muf har krävt att lagen om anställningsskydd (las) ska ändras, så att kompetens går före antalet anställningsår i ett företag.

– Diskussionen om las handlar lätt om att bli av med jobbet. Det vi vill arbeta med är att färre ska bli det och att jobben ska bli fler och att fler kan få dem och att omställning inte behöver bli otrygg, säger Kinberg Batra.

Grundtanken är att diskutera hur man ska underlätta och stödja bytet mellan olika arbetsgivare eller mellan olika branscher med till exempel utbildning och omställning.

– Den största tryggheten ligger i att det ska vara så lätt som möjligt att få det där nya jobbet. Vad fattas för att fler ska kunna få det? Det är det vi behöver diskutera. Det kan vara möjligheten att prova, det kan vara möjligheten att gå emellan, det kan vara att fylla på med utbildning. Men det är precis det som jag vill diskutera med parterna, säger Anna Kinberg Batra.

Beskedet från M-ledaren lär varken mottas med jubel av medlemmarna i det egna ungdomsförbundet eller de borgerliga kolleger inom Alliansen som krävt omfattande förändringar av arbetsrätten. Anna Kinberg Batra håller dock fast vid att villkoren på arbetsmarknaden behöver förhandlas fram i enighet.

– Det är därför det är så viktigt med samtal med parterna. Jag vill ändå vara rädd om att vi har ett system som är tryggt och välförankrat. Utifrån det vill jag bygga vidare på bättre möjligheter till omställning, säger hon.

Reglerna på arbetsmarknaden är också nyckeln till bättre integration, anser hon. Några konkreta förslag finns ännu inte men inriktningen är densamma som när det gäller omställning i arbetslivet: lägre trösklar för att få in en fot på en ny arbetsplats.

– Det är tydligt att de reformer vi genomfört inte har räckt för då skulle vi inte ha de här problemen. Det handlar om flera olika saker och det är därför vi behöver ut­veckla politiken, säger hon.

Ingen moderatledare kan undvika att ta en diskussion om skatterna och Anna Kinberg Batra utgör inget undantag. Hon framhåller att hon vill ha skattelättnader både för unga och gamla på arbetsmarknaden och att den långsiktiga målsättningen är att sänka skatterna för alla löntagare.

– Jag tror att det är i den riktningen man ska fortsätta när man kan. Samtidigt vill jag vara tydlig med att vi fortsätter att föra en ansvarsfull ekonomisk politik även när vi är i opposition. Vi måste se till att vi har ordning och reda i statsfinanserna framöver och därför kan jag inte ställa ut några löften om skattesänkningar nu.

Hon vill inte svara på om Moderaterna tänker lägga egna budgetförslag under mandatperioden eller om Alliansen ska gå fram med en gemensam ekonomisk politik. Där­emot är hon tydlig med att det är Alliansen som gäller när det blir dags för nästa riksdagsval 2018.

– Jag ska se till att det syns varför vi behöver Alliansen som regeringsalternativ.

Samtidigt utesluter hon inte att det kan bli flera blocköverskridande överenskommelser med regeringen under mandatperioden. Samtal pågår både om energipolitiken och försvars- och säkerhetspolitiken.

– Om energin tycker jag ganska precis som Stefan Löfven gjorde innan han blev partiledare och innan han blev regeringschef. Vi får väl se vad regeringen kommer överens med sig själv om här i ett läge där det återigen behövs energi till industrin, annars klarar vi inte jobb och tillväxt.

– När vi talar säkerhets- och försvarspolitik har vi även där en tradition av brett samförstånd. Samtidigt är det inte seriöst att föra sådana samtal utan att diskutera Nato konstruktivt när vi har en omvärld som ser ut som den gör, säger Anna Kinberg Batra.

Fakta. Anna Kinberg Batra

Född: 1970.

Bor: Nacka.

Familj: Maken David Batra och en dotter.

Utbildning: Civilekonom.

Karriär: Riksdagsledamot i olika omgångar sedan 2000. Gruppledare för Moderaterna i riksdagen 2010–2014. Efterträdde Fredrik Reinfeldt som partiledare den 10 januari.

Fakta. Moderaternas fem senaste ledare

Anna Kinberg Batra (2015–)

Fredrik Reinfeldt (2003–2015)

Bo Lundgren (1999–2003)

Carl Bildt (1986–1999)

Ulf Adelsohn (1981–1986)

Fakta. Sex nya arbetsgrupper

Moderaterna har tillsatt sex arbetsgrupper som ska utveckla partiets politik och ta fram rapporter som ska kartlägga de viktigaste prioriteringarna på respektive område inför valet 2018.

1. Ansvar för ekonomin, fler i arbete och växande företag, ordförande Ulf Kristersson.

2. Stärkt integration i ett öppet Sverige, ordförande Elisabeth Svantesson.

3. En trygg välfärd – i hela landet, ordförande Peter Danielsson.

4. Ett modernt arbetsliv, ett jämställt och tolerant Sverige, ordförande Anna König Jerlmyr.

5. Säkerhet i en orolig tid, ordförande Hans Wallmark.

6. Trygghet mot brott i hela Sverige, ordförande Beatrice Ask.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.