Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 08:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/hultqvist-bryter-tystnaden-om-de-borgerligas-avhopp-allmanheten-far-doma/

Politik

Hultqvist bryter tystnaden om de borgerligas avhopp: Allmänheten får döma

Foto: Adam Daver

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) kommenterar nu för första gången att de fyra borgerliga partierna i fredags lämnade försvarsberedningen.

Rätta artikel

– Det enda jag har att säga är att var och en väljer sitt sätt att agera och har att ta ansvar för det. Sedan är det upp till allmänheten att bedöma om det är ett rimligt sätt att agera eller inte, säger Peter Hultqvist till DN på telefon från ett EU-möte i Bryssel.

Det borgerliga avhoppet skedde i fredags sedan Peter Hultqvist gjort klart att Socialdemokraterna inte ville göra upp om beredningens höjning av försvarsanslaget till nivån 84 miljarder kronor 2025.

Läs mer: Försvarsberedningen föreslår nya regementen och utökad verksamhet

Tycker Socialdemokraterna att 84 miljarder är för högt?

– Jag tänker inte gå in och diskutera nivåer i dag. Vi vill göra konsekvensanalyser med myndigheterna och sätta in resultatet av det i en helhetsbedömning av den samlade statsbudgeten, svarar försvarsministern.

Svaret innebär att försvarets behov ska vägas mot andra utgiftsområden.

– När vi har alla saker på bordet är vi beredda att föra en diskussion om den ekonomiska ramen, svarar försvarsministern.

Syftet med beredningen är att nå enighet över blockgränsen, vilket misslyckades sedan Hultqvist ingripit i beredningens arbete. 

Finns det inte anledning till självkritik?

– Det viktigaste för oss är att ha så fast mark som möjligt under fötterna och det är därför vi ska göra den här konsekvensanalysen. Det tycker inte vi är så konstigt att man har det kravet utan det är rimligt med tanke på den historia vi har av underfinansiering, svarta hål och omförhandlingar som det borde vara viktigt att undvika i framtiden, svarar Peter Hultqvist.

Ewa Stenberg: Försvarsberedningen är Löfvens haveri

Han vill nu ha en ordentlig genomgång av Försvarsmakten och Försvarets materielverk av rapportens innehåll. Detta ska vara klart i november och därefter ska andra politiska partier bjudas in till överläggningar om den ekonomiska ramen.

– Det jag läst av rapporten är bra skrivet. Det är en gedigen rapport och bra grund för ett kommande inriktningsbeslut. Den känns som en stabil produkt.

– Vi är fullt beredda att göra en ordentlig satsning på försvaret och fortsätta den militära förmågeökningen. Men vi vill ju ha en så säker grund som möjligt att stå på, understryker Peter Hultqvist.

Läs mer: Borgerliga partierna kritiserar regeringens försvarspolitik